Továbbra sincs vége a Ferihegy-sagának – Magyar Hírlap

Egyelőre nem lehet tudni, mikor írja alá a német Hochtief a Budapest Airport megvásárlásáról szóló szerződést. A németek az eredeti fejlesztési kötelezettségeiken szeretnének lazítani – írja a lap.

A tulajdonos brit-spanyol BAA ugyan szívesen megválna a ferihegyi repülőtértől, de a németek az eredeti tervek módosítását szabták feltételül. Ebben a 2005 végén aláírt szerződésben a BAA vállalta, hogy 2011-ig 261 millió euróért fejleszti – egyebek mellett – a terminálokat és a kiszolgáló létesítményeket. Az elmúlt években azonban semmilyen beruházásba sem kezdtek. A németek szerint a hátralévő idő most már nem elég a tervezett beruházásokra. A megállapodást ősszel még a vételár megállapítása is késleltette. A BAA akkor 466 milliárd forintot kért a légikikötőért, ám a Hochtief csak 400 milliárdot kínált – írja a lap.
Az újság úgy tudja, a kormány még nem döntött, hogy ad-e engedményt a németeknek. Az aláírt szerződés igazában nem rejt kockázatot, mert a beruházások elmaradása vagy késése esetén a BAA-nak jelentős kártérítést kell fizetnie.