Továbbra sincs rezidenciája Sólyom Lászlónak

A kormány még mindig nem döntötte el, hol lesz a köztársasági elnök rezidenciája. A kormányszóvivő szerint nem tudni azt sem, hogy Sólyom László a Béla király úti rezidenciába költözik, vagy új lakást vásárolnak neki.

Az államfő rezidenciájáról várhatóan a napokban egyeztet a kormány, a Kincstári Vagyon Igazgatóság (KVI) és az elnök képviselője.

Mádl Ferenc volt köztársasági elnök a Béla király úti rezidenciában lakik feleségével, innen egy rózsadombi társasházba költöznek majd. Sólyom László azért nem vehette át a 12 hektáros birtokot, mert azt az Orbán-kormány 2002-ben eladta a Magyar Fejlesztési Banknak, csaknem 3, 7 milliárd forintért. Az államfő ezért egyelőre saját lakásában él, amit éjjel-nappal szigorúan őriznek.

A Népszabadság pénteken már azt írta, hogy mégis elfoglalhatja a Béla király úti rezidenciát Sólyom László. A XII. kerület új szabályozási terve szerint ugyanis a területen nem építhető lakópark, így a Magyar Fejlesztési Bank mégsem veszi meg az ingatlant. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy itt marad az államfő otthona.

László Boglár kormányszóvivő szerint először a rezidencia helyszínéről kell dönteni. Csak ezután tudják majd rendezni a Béla király úti palota ügyét, vagy kiválasztani a köztársasági elnök új otthonát. A KVI szakemberei több épületet is megnéztek már, amelyek alkalmasak lennének államfői rezidenciának. Ha ezek közül választanak, a költözés ideje attól függ, fel kell-e újítani az építményt vagy sem.