Továbbra sincs megegyezés a keddi sztrájk alatt az elégséges szolgáltatás mértékéről

Szerdán sem tudott megállapodni a BKV vezetése a szakszervezetek képviselőivel az elégséges közlekedési szolgáltatás biztosításáról – közölte a cég. A közleményből kiderül: a szakszervezetek csak azt vállalnák el, hogy a szeptember 4-ére tervezett sztrájk idején 13 órakor indítanák az első metró- és kisföldalatti szerelvényeket. A felszíni közlekedésben pedig ekkor csupán a munkafelvétel kezdődne meg.

A BKV vezetésének felelőssége, hogy a sztrájk ideje alatt biztosítsa az elégséges – a cég álláspontja szerint legalább 80-90 százalékos – szolgáltatást. Ennek érdekében a közlekedési vállalat továbbra is minden törvényes lehetőséget megragad – áll a közleményben. A BKV szerint a sztrájkról szóló törvény egyértelműen kimondja: annál a munkáltatónál, amely a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végez, csak úgy gyakorolható a sztrájk, ha az a még elégséges szolgáltatás teljesítését nem gátolja. Az elégséges szolgáltatás semmiképpen nem lehet 0 százalék, ahogy a szakszervezetek akarják – derül ki a közleményből.

A dokumentum szerint a BKV kötelessége mindent megtenni azért, hogy ne bénuljon meg a közlekedés a fővárosban. Az elégséges szolgáltatás mértékéről szóló tárgyalások a héten tovább folytatódnak, a cég vezetése bízik abban, hogy az álláspontok közelednek majd.Sporthírek