Továbbra sincs megállapodás a BKV és a szakszervezetek között

Csütörtökön sem született megállapodás a BKV vezetése és a szakszervezetek között sem a béremelésről sem az elégséges szolgáltatás mértékéről – mondta a Független Hírügynökségnek a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) alelnöke. Nemes Gábor hozzátette: pénteken folytatódnak az egyeztetések. Szerinte azonban a megegyezést nehezíti, hogy a főváros közgyűlési határozatban akarja rögzíteni az elégséges szolgáltatások mértékét. A szakszervezeti vezető szerint a tulajdonos így akar nyomást gyakorolni a tárgyalófelekre.

A BKV vezetése a januári 7 százalékos fizetésemelés után összesen 30 millió forintos iskolakezdési támogatást és a munkakörülmények javítását javasolja, ám a szakszervezetek ezen felül még 6 százalékos emelést kérnek. A szakszervezetek béremelési követelésének teljesítéséhez plusz 2,8 milliárd forintra lenne szükség ebben az évben, de a BKV idei üzleti terve alapján nincs lehetőség ennek kifizetésére – mondta szerdán a cég vezérigazgatója. Antal Attila hozzátette: a kollektív szerződés, illetve a szociális juttatások átgondolásával ésszerűsíteni lehetne a bérezést

A szeptember 4-re kitűzött munkabeszüntetés reggel négytől egyig tartana, de Regőczi Miklós, a BKV kommunikációs igazgatója erről korábban úgy nyilatkozott, hogy szerinte délután négyig, ötig is eltart majd, mire helyreáll a rend.