Továbbra sem tudni, mikor lesz villamosunk

Miskolc – A Közbeszerzési Döntőbizottság döntésén múlik, hogy mikor hirdethetik ki a villamostender eredményét.

Az eredeti forgatókönyv szerint szerdán kellett volna kiderülnie, hogy mikortól és milyen villamosok járnak majd a megújult síneken Miskolcon. Ám csúszik a villamosbeszerzésre kiírt közbeszerzési eljárás eredményhirdetése, tudtuk meg Csontos Ágnestől, a projektigazgatóság munkatársától. A komplikáció oka a közelmúltban keresendő (erről portálunk is beszámolt egy hónappal ezelőtt): bár négy járműgyártó cég is beadta a pályázatát, ám közülük az egyik jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz.

Hétfői meghallgatás

–Megkérdezték az eljárás során a projektigazgatóságtól, hogy mit ért 100 százalékos alacsonypadlós járműveken – számolt be az okokról Csontos Ágnes. – A kapott válasz azonban szerintük nem volt egyértelmű, ezért éltek a jogorvoslati kérelemmel.

A Közbeszerzési Döntőbizottság most hétfőn hallgatta meg a feleket, és tíz napon belül kell dönteniük, hogy kinek adnak igazat. Kérdeztük, milyen döntési lehetőségekkel számol az igazgatóság, de annyit mondtak, most várnak, nem kívánnak feltételezésekbe bocsátkozni.

Egy biztos, ha Miskolc számára kedvező döntés születik, akkor történhet meg az eredményhirdetés.

Annyit sikerült megtudnunk, hogy a jogorvoslatot kérő járműgyártó cég a spanyol CAF, ugyanaz, aki az előző közbeszerzési eljárás során a második legjobb ajánlatot nyújtotta be Miskolcon.

Cégek csatája

(Jó tudni, hogy a mostani már a harmadik próbálkozás volt a villamosbeszerzésre, az első kettő nem járt sikerrel. Legutóbb hirdettek ugyan nyertest, aszerint az olasz villamosgyártó cég, az AnsaldoBreda Spatól vásároltunk volna járműveket, ám a döntést a vesztes pályázók (köztük a CAF) megvétózták. Ennek eredményeként a Közbeszerzési Döntőbizottság semmissé nyilvánította a teljes eljárást, előlről kellett kezdeni, az újabb eljárás eredményhirdetésének jött volna el most a határideje.)

Az Ansalso Breda spa és a CAF „csatája” nem csak Miskolcra jellemző. Nemrégiben számoltunk be róla, hogy Debrecenben eredményt hirdettek a város villamostenderében – ők már az ötödik (!) közbeszerzési eljárást csinálták végig –, a két induló pályázó közül az olasz cég nyert. A legújabb hírek szerint mégsem tudták megkötni a szerződést, mert a másik induló, a spanyol cég jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz.

ÉM-HM


A Zöld Nyíl projekt

Miskolc 31 új villamost vásárolna a Zöld Nyíl villamosprojekt részeként. Az előző eljárás során a cég azt nyilatkozta, hogy 75 millió eurót szán a járművekre. A villamosprojekt 38 milliárd forint összértékű beruházás. Ennek során a teljes (a Tiszai pályaudvar – Diósgyőr végállomások közötti) jelenleg használt 9,6 kilométer hosszúságú pálya komplett rekonstrukciója megtörténik. Ehhez kapcsolódóan megvalósulnak az utasperonok, a meglévő végállomási épületek ki- és átalakítása, a jelző-, biztonsági- és utastájékoztató eszközök rekonstrukciója is.