Továbbra sem találják a vasárnap eltűnt horgászt

Továbbra sem találják azt a horgászt, aki még vasárnap tűnt el Veszprém megyében, amikor hatalmas robajjal beszakadt a Darvas-tó partja. Azt senki sem látta, hogy a fiatalembert valóban magával sodorta-e a 60 méter mély kráterbe zúduló víz, de az biztos, hogy a horgászt azóta nem találják. Úgy becsülik, hogy a tóból 35 ezer köbméter víz, és legalább 40 mázsa hal eltűnt, pontosabban az egykori bauxit-bánya járataiba ömlött.

A másfél hektáros Darvas-tavon már 20 éve horgásznak. Előtte mélyművelésű bánya volt a területen. A tó a kibányászott bauxit helyén keletkezett, miután a mederben összegyűlt a talajvíz.

A tó partjánál a föld egyik pillanatról a másikra megnyílt, és a szemtanúk szerint 60 méter mély kráter keletkezett. Ebbe aztán bezúdult a tó vize. A vízszint két óra alatt három méterrel csökkent.

“Valóban nagy nyomással az egész víztömeg egyben zúdult lefelé, ami azt jelenti, hogy egy személyautót is el tudott vona vinni” – mondta a Független Hírügynökségnek Pusztai Lajos, halőr.

A helyi horgászegyesület több millió forint kár érte, hétfőre pedig az is kiderült, hogy a tópart beszakadásával egyidőben eltűnt egy horgász. Semmi sem bizonyítja, hogy éppen alatta omlott be a föld, de a férfit a baleset óta nem találják. Lakóhelyén, a fogyatékosokat foglalkoztató intézetben sem tudnak róla semmit.

Az eltűnt horgászt legalább hatvanan keresik: rendőrök, tűzoltók, polgárőrök, különleges mentőcsapatok és helybeliek. A kutatást a kedvezőtlen terepviszonyok nehezítik.

Néhány száz méterre a Darvas-tótól tavaly már történt egy ugyanilyen baleset, csak akkor a mezőn szakadt be a föld. Szerencsére senki sem sérült meg. Szerettük volna megtudni, hogy Magyarországon hány helyen van még hasonló, bányászatból kivont terület, illetve azt, hogy ezek mennyire veszélyesek. Kérdéseinkre kedden egyetlen helyről sem kaptunk választ. Megtudtuk viszont, hogy a Darvas-tó elfolyt vize akár a környék ívóvíz-bázisába is bekerülhetett, ezért a szakemberek folyamatosan ellenőrzik a vízminőséget.