Helyi közélet

2015.07.23. 18:59

Főszerepben a komolyzene Zemplénben

Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs, Tokaj - A kedvelt kiránduló koncertekkel a látogatók eljuthatnak eldugott falvakba is.

Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs, Tokaj - A kedvelt kiránduló koncertekkel a látogatók eljuthatnak eldugott falvakba is.

A 24. Zempléni Fesztivált augusztus 13–23. között rendezik meg.

A Zempléni Fesztivál az Észak-magyarországi régió kulturális-turisztikai és bor-gasztronómiai komplexitást kínáló, legnagyobb nyári rendezvénysorozata. Sárospatak, Tokaj, Sátoraljaújhely, Szerencs és több más zempléni település legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein rangos komolyzenei koncertek, színházi, táncos és jazz-estek, kirándulások, kiállítások várják a közönséget. A kedvelt kiránduló koncertekkel a látogatók eljuthatnak eldugott falvakba, várakhoz, vadászkastélyokig, Árpád-kori templomokat és más műemlékeket fedezhetnek fel. Az eseményekhez kapcsolódóan a részt vevő települések is megmutathatják hagyományaikat, szokásaikat. A magyar művészeti élet kiválóságai mellett számos külföldi vendégegyüttes és szólista lép fel évről évre a fesztiválon.

Komolyzenei koncertek

A rendezvénysorozat fiatal művészek számára is rendszeresen biztosít bemutatkozási lehetőséget.

A 24. Zempléni Fesztivál programjának gerincét hagyományosan a komolyzenei koncertek adják. A nyitókoncerten augusztus 13-án ezúttal is a Liszt Ferenc Kamarazenekar lép fel a sárospataki Rákóczi-vár udvarán. Estjük szólistája a fiatal, tehetséges szoprán, Pasztircsák Polina, a hat évvel ezelőtti Genfi Nemzetközi Énekverseny győztese, közönségdíjasa és különdíjasa. A Rákóczi-vár ad otthont augusztus 23-án a különleges élményt ígérő záróhangversenynek: Muszorszg­kij Egy kiállítás képei című művét Cakó Ferenc homok­animációival mutatja be a Budafoki Dohnányi Zenekar. Hollerung Gábor vezényletével Kodály Háry János-szvitje szerepel még a programban. Számos más különlegességet is tartogat a fesztivál klasszikus koncertkínálata. Izraelből érkezik hozzánk a Moran Singers Ensemble. A fiatal énekesekből álló kamarakórus tokaji és mádi koncertjére populáris zsidó zenei programmal készül, majd a Dohnányi Zenekarral lép pódiumra a Rákóczi-várban, Sárospatakon. A műsorban Hollerung Gábor vezényletével egy Bach-­kantáta és Schubert G-dúr miséje szerepel.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában