Továbbra is titok a MÁV-os vezetők fizetése – RTL Híradó

Ellenáll a MÁV az Ombudsmani Hivatalnak – a vasúttársaság többszöri kérés ellenére sem adja ki a vezetők fizetését, pedig az országgyűlési biztos szerint nyilvános adatról van szó. A MÁV-nál azt mondják: még egyeztetnek az ügyben, mert számukra nem egyértelműek a jogszabályok. A felsővezetők fizetési listáját még májusban kérte a cégtől az origo internetes hírportál – számolt be hétfőn az RTL Híradó.

A gazdasági társaságokkal kapcsolatban – ilyen például a MÁV vagy a BKV – sokszor az a tévhit él, hogy rájuk nem vonatkozik az adatvédelmi törvény. Pedig azok szabályai egyértelműek: a személyszállítás és a pályafenntartás közfeladatnak minősül – mondta Kerekes Zsuzsanna, az Ombudsmani Hivatal főosztályvezetője.

Ez azt jelenti, hogy a MÁV-ra is vonatkozik az adatvédelmi törvény. Ennek ellenére még most sem adják ki a fizetések listáját. A vasúttársaság sajtóosztálya a RTL Híradó megkeresésére írásos tájékoztatást adott az ügyben. Ebben az áll, hogy a MÁV szakemberei folyamatosan tárgyalnak az ombudsmani hivatallal. Szerintük a jogszabályokból nem derül ki egyértelműen, hogy a vasúttársaság vezetői közül kiknek a fizetése minősül nyilvános adatnak.

Egyedül a vezérigazgató fizetését lehet tudni, ezt korábban a közlekedési tárca közölte. Heinczinger István havonta bruttó 3 millió 200 ezret keres. Jutalmat is kaphat, az éves bérének legfeljebb 80 százalékát. A társaság honlapján a legfrissebb a 2006-os gazdasági jelentés. Abban az évben személyi jellegű ráfordításokra több mint 124 milliárdot költöttek, ebből bérekre csaknem 82 milliárdot. Akkor 38 ezer ember dolgozott a MÁV-nál, az átlagkereset több mint 170 ezer forint volt.Sporthírek