Továbbra is Putyin a fönök az oroszok többsége szerint

Tíz megkérdezettből alig 1 ember véli úgy, hogy az elnök Dimitrij Medvegyev gyakorolja ténylegesen a hatalmat Oroszországban – állítja egy csütörtökön közzétett közvéleménykutatás. A Levada Központ felmérése szerint a megkérdezettek több mint harmada úgy vélte, hogy Oroszországban továbbra is Vlagyimir Putyin a fönök.

A közvéleménykutatás szerint az emberek 36 százaléka válaszolt úgy, hogy a valós hatalmat továbbra is Putyin gyakorolja, akinek azért kellett távoznia az elnöki tisztségből, mert az alkotmányos jogszabályok szerint egymást követően csak kétszer tölthette be az államfői megbízatást.

A válaszadók 46 százaléka úgy vélekedett, hogy Putyin az utódjával, Medvegyevvel közösen osztozik a hatalmon. A megkérdezettek túlnyomó többsége, 82 százaléka szerint az új államfő Dimitrij Medvegyev elődje, Vlagyimir Putyin politikáját követi – míg 13 százalék szerint az új elnök teljesen szakított elődje nézeteivel.

Felméréséhez a Levada Központ 1600 embert kérdezett meg Oroszorzágban július 18. és 22. között. Adataik szerint közvéleménykutatásuk maximális hibaküszöbe 3 százalék.