Továbbra is otthon tarthatják katonai fegyvereiket a svájciak

A svájciak többsége elutasította azt a javaslatot, amely megtiltotta volna, hogy otthon tartsák a hadseregtől kapott fegyvereiket – derült ki a vasárnapi népszavazás részleges eredményeiből. A fegyvertartási törvények szigorítását követelő csoportok azt akarták elérni, hogy a puskákat inkább fegyverraktárakban helyezzék el.

A 26 svájci kantonból 22-ben már a szavazás vége előtt két órával megvoltak a végeredmények, amelyek szerint 17 kantonban elutasították a javaslatot. Ezzel elbukott a kezdeményezés. A svájci törvények szerint a kantonok több mint felének támogatása kell egy népszavazási kezdeményezés elfogadásához, a szavazók többségének megszerzése mellett.

Svájcban minden férfinak kötelező katonai kiképzésen átesnie, és katonakorú férfiak otthon tarthatják a hadseregtől kapott fegyvereiket. Ráadásul a hadseregből nyugalmazott embereknek engedélyezték, hogy megtarthassák katonai fegyverüket. Ezt a gyakorlatot akarták megszüntetni a népszavazást kezdeményező vallási csoportok és civil szervezetek.

A hivatalos svájci adatok szerint nagyjából kétmillió lőfegyver van legálisan az embereknél az alpesi országban, ahol nagyjából hétmillióan laknak.

-Független Hírügynökség-