Továbbra is népszerű a Lépj egyet előre! program

Jelenleg több mint 15 ezren vesznek részt a Lépj egyet előre! program második ütemében és további tízezren jelentkeztek már a képző intézményekben.

Eddig több mint 400 tanfolyam indult el. Az országosan kiépült mentori hálózatnak köszönhetően 1200 olyan felnőtt is részt vesz a programban, akik eddig nem tudták megszerezni az alapfokú iskolai végzettséget. Őket 7-8., illetve 9-10. osztályos felzárkóztató képzésekbe vonták be a munkaügyi szakemberek.

A magyar kormány 2006 januárjában hirdette meg a Lépj egyet előre!programot, amely a felnőtt lakosság képzettségi szintjének emelését, közvetve pedig munkához jutási esélyeinek javítását tűzte ki célul. A projekt első szakasza 2007. december 31-én zárult. Ebben az eredetileg 11 ezer felnőtt képzése helyett több, mint 15 ezren kaptak lehetőséget arra, hogy ingyen szakképesítést szerezzenek.
A program második üteme 2007 novemberében indult. A 2009. augusztus végéig tartó szakaszban több mint 22 ezer felnőtt ingyenes szakképzésére, illetve felzárkóztató képzésére van lehetőség az Európai Szociális Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával. A rendelkezésre álló keretösszeg 10,665 milliárd forint, amely a tankönyv- támogatást, a legfeljebb alapfokú iskolai végzettségű felnőttek képzés alatti megélhetési támogatását, valamint a sikeres vizsga utáni pénzösszeget is tartalmazza.
A program továbbra is az országosan keresett szakmákat részesíti előnyben, ezek jellemzően az építőipari, a gépipari munkakörök, mint az ács-állványozó, a burkoló, az esztergályos, a forgácsoló, a hegesztő, a lakatos és a kőműves.
A túlképzés megakadályozása érdekében a telített élelmiszer- és vegyi áru eladó; a kéz- és lábápoló, műkörömépítő; a biztonsági őr; a kereskedő, boltvezető; a nehézgépkezelő; a ruházati eladó; a szociális gondozó és ápoló, valamint a takarító szakmák megszerzéséhez nem nyújt támogatást a “Lépj egyet előre!” program második üteme. A folytatásban ugyanakkor átképzésre kapnak lehetőséget az elavult szakmával rendelkezők és valamennyi résztvevő tankönyvtámogatásra is jogosult. A legfeljebb alapfokú iskolai végzettségűeknek 150 teljesített képzési óránként egy havi minimálbérnek megfelelő összegű megélhetési támogatást is biztosít a program a képzési költség és a vizsgadíj megtérítésén felül. A legtöbb jelentkező az észak-alföldi (4245 fő) és az észak-magyarországi (3046 fő) régióból érkezett.