Továbbra is mélyponton a hitelfelvételi kedv

Akt.:
Továbbra is mélyponton a hitelfelvételi kedv
Budapest – Átmeneti volt a megtakarítással rendelkezők arányának emelkedése.

Nem csökkent a hitellel rendelkezők aránya az elmúlt három évben Magyarországon, sőt a régió országai közül még mindig a legmagasabb szinten áll. A pénzügyi válság alapjaiban változtatta meg a magyarok gondolkodását a hitelekkel kapcsolatban. Kevesebben vásárolnának hitelből, mint korábban, de a megtakarítások vásárlásra való felélését is kisebb arányban tervezik az emberek – derül ki a GfK Csoport regionális pénzügyi felméréséből.

Még mindig sok a hitel az országban

Bár a banki hitelezés drasztikusan visszaesett a 2008-as pénzügyi válság hatására Magyarországon is, a hitellel rendelkezők aránya nem csökkent az elmúlt három évben, sőt a régió országai közül még mindig a legmagasabb szinten áll.

Érdekesség, hogy évekig Szlovénia vezette a rangsort, majd 2010-ben drasztikusan (10 százalékkal) visszaesett a háztartások eladósodottsági aránya. A magas hazai adat azért is meglepő, mert az MNB adatai alapján 2009 eleje óta csökken a lakossági hitelállomány, tehát azóta a lakosság nettó hitel visszafizetővé vált. A pénzügyi válság alapjaiban változtatta meg a magyarok gondolkodását a hitelekkel kapcsolatban. Ezt jelzi, hogy a GfK Fogyasztói Bizalmi Index felmérés hitelfelvételi hajlandóságot mérő kérdésére a válság előtti közel 10 százalékhoz képest most csak minden ötvenedik magyar válaszol igennel.

Debrecen: Kényszerűség a hitel

Számmágia a hitelekkel

Csaknem négy és félmilliárd forint hitel autóbuszok vásárlására

Címkék: , ,