Továbbra is kevesli a gazdáknak járó kárenyhítést az agrárkamara

Kedvezményes hitelprogramot javasol a gazdálkodói terhek enyhítésére a Magyar Agrárkamara. A mezőgazdaságban 100-120 milliárd forintnyi kár keletkezett az elmúlt időszak szélsőséges időjárása miatt. Az eddig megismert központi kárenyhítés forrásai elenyészőek a kárhoz képest – közölte a szervezet elnöksége pénteken.

A Kárenyhítési Alapban 4-4,5 milliárd forint gyűlhet össze idén, ami a károk 3-3,5 százalékát fedezi. Ezt kevésnek tartják a gazdálkodók. A 124 milliárd forintnyi agrártámogatási előleg október közepétől történő kifizetése sokat számít, de mellette még szükség van más forrásokra is – állítja a kamara.

A szervezet azt szeretné elérni, hogy a 2011. évi költségvetésben a Kárenyhítési Alapot a kormány 20 milliárd forintra töltse fel. Az agrárkamara emellett azt javasolja, hogy az üzleti alapú agrárbiztosítások díjának 30-40 százalékát az állam támogassa. Az idei – de a jövő március közepétől kifizetendő kárenyhítési összegeket még az ez évi őszi munkák idején fizesse ki előlegként a kormány – közölte Kun Mihály, a kamara elnöki teendőivel megbízott alelnöke.

Az elemi károk miatt nem csak a termelők, hanem az őket finanszírozó élelmiszeripari cégek és az integrátorok is nehéz helyzetbe kerültek, ezért számukra kedvezményes forgóeszköz-hitelt biztosítana a kamara. A termelőknek a Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) keresztül nagyjából 100 milliárd forint forrással kedvezményes kamatozású hitelt kellene biztosítani – közölték.

A gazdálkodók érdekképviselete szerint szintén központi segítség lehetne, ha a kormány az állami földek után elengedné vagy mérsékelné a bérleti díjakat. Azoknak a termelőknek pedig, akiknek legalább 50 százaléknyi kára keletkezett, a kamara azt kéri a kormánytól, hogy a vállalt uniós pályázataik megvalósításának határidejét egy évvel hosszabbítsák meg.

A Magyar Agrárkamara elnöksége rövid időn belül az agrárkormányzat számára is eljuttatja javaslatait.
hirdetés


hirdet�s