Továbbra is Gates a leggazdagabb

Bill Gates
Bill Gates
Washington – Még mindig Bill Gates, a Microsoft szoftvercég alapítója a világ leggazdagabb embere, előnye azonban már nem olyan nagy az utána jövőkkel szemben – derül ki az amerikai Forbes magazin legfrissebb milliárdoslistájából, amely magyar idő szerint péntekre virradó éjjel jelent meg.

A 13. éve folyamatosan első helyen álló Gatesnek 56 milliárd dollárja van. De már csak 4 milliárddal marad le mögötte Warren Buffet amerikai befektetési guru. A kettőjük vagyona közötti különbség tavaly még kétszer ekkora volt. A harmadik helyre Carlos Slim Helu mexikói távközlési mogul ugrott, 19 milliárd dolláros vagyonnal.


Top 20
1. William Gates III;
2. Warren Buffet;
3.Carlos Slim Helu;
4. Ingvar Kamprad;
5. Lakshmi Mittal;
6. Sheldon Adelson;
7. Bernard Arnault;
8. Amancio Ortega;
9. Li Ka-shing;
10. David Thomson;
11. Larry Ellison;
12. Liliane Bettencourt;
13. Prince Alwaleed;
14. Mukesh Ambani;
15. Karl Albrecht;
16. Roman Abramovich;
17. Stefan Persson;
18. Anil Ambani;
19. Paul Allen;
20. Theo Albrecht;

A világon összesen 946 milliárdos van, számuk csaknem 150-nel nőtt tavaly óta. A Forbes ezt a tőzsdeboommal, a technika száguldó fejlődésével és a dollár viszonylagos gyengélkedésével magyarázza.

A milliárdosok listáján szereplők összes vagyon 3,5 billió dollár, ami 35 százalékos növekedést jelent egy év alatt.

Új jelenség, hogy az ázsiai szupergazdagok csoportját már nem Japán vezeti, hanem India. Szorosan utána jön Kína, de csak azért, mert Kína és különleges gazdasági övezete, Hongkong külön kategóriában szerepel.

Európában az oroszok és a spanyolok vezetnek. A világ szupergazdagjainak listáján 19 új orosz oligarcha és 10 spanyol újgazdag szerepel. A leggazdagabb orosz továbbra is Roman Abramovics, 18,7 miiliárd dollárral.

Kapcsolódó anyagok:

  • Kína egyik leggazdagabb válllakozóját adócsalással gyanúsítják
  • Washington beavatkozik a Microsoft védelmében
  • Csányi a legbefolyásosabb magyar
  • Csányi a leggazdagabb, Gyurcsány visszacsúszott