Továbbra is feketelistán a Hungerit

Továbbra sem vette le a tiltólistáról a szentesi Hungeritet a Négy Mancs állatvédő szervezet annak ellenére, hogy megígérte: amint elkészül a hízott baromfiból készült termékek jelölésére vonatkozó rendelet, a cég lekerül az állatvédők feketelistájáról.

Az osztrák alapítvány korábban azt ígérte a Földművelésügyi Minisztériumnak, amint elkészült a megállapodás erről a rendeletről, törlik a céget a listáról. A rendelet elkészült és október elsejétől hatályba lépett, a feketelistáról azonban mégsem törölték a Hungeritet.

A Független Hírügynökség szerette volna megtudni, hogy miért nem vette le az alapítvány a feketelistáról a hazai cégeket, illetve miért nem törölték a listát, de az alapítványnál senkit sem lehetett utolérni.

“Valószínűleg a Négy Mancs magyarországi és osztrák szervezete közötti konfliktus okolható a jelenlegi helyzetért. Az agrártárca ugyanis a magyar alapítvánnyal állapodott meg, a Négy Mancs honlapján megjelent közleményben azonban az osztrák szervezet munkatársa, Marcus Miller álláspontja olvasható” – vélekedett az origo hírportál kérdésére Róna Gábor, a Hungarikum Szövetség elnöke.

A bécsi székhelyű állatvédő alapítvány hónapok óta tartó kampánya miatt nem kap külföldi megrendeléseket a szentesi Hungerit Zrt, emiatt szeptember elsejétől a cég leállította a hízottállat-vágását, és szeptember végéig folyamatosan megvált 200 dolgozójától, a kampány csak idén mintegy 3 milliárdos veszteséget okoz a vállalatnak, de jövőre ez akár a 8 milliárdot is meghaladhatja – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Magyar József a cég vezérigazgatója.

A Négy Mancs 2008. szeptember 02-i feketelistáján (http://www.vierpfoten.hu/website/uploads/0810011251080902_BlackListFG_eng.pdf) a szentesi Hungerit mellett több kisebb hazai cég is szerepel, mivel az állatvédő szervezet szerint termékeiket mesterséges hízlalással, vagyis állatkínzással állítják elő.