Továbbra is elveszthetik szlovák állampolgárságukat, akik a magyart megszerzik – kormányválság Szlovákiában

Egy utolsó pillanatban benyújtott új javaslat miatt a koalíció visszavonta az állampolgársági törvény módosítását a szlovák parlamentben csütörtökön. Így továbbra hatályban marad a rendelkezés, hogy aki felveszi más ország állampolgárságát, az automatikusan elveszíti a szlovákot. A történtek után a Bugár Béla vezetette Híd párt bejelentette, egyelőre nem szavaznak együtt a koalícióval.

A törvényt enyhítő módosító módosítóját a koalíciós Szabadság és Szoliraditás (SaS) frakción belül működő, Igor Matovič vezette Egyszerű Emberek mozgalom nyújtotta be. Javaslatuk szerint meghagyják a szlovák állampolgárság elvesztésének lehetőségét más állampolgárság felvétele esetén. Abban az esetben nem vesztené el az illető, ha az adott országban legalább egy éve dolgozik, él vagy tanul, illetve valamilyen rokoni szálak fűzik oda. A parlament végül kis meglepetésre ezt a javaslatot hagyta jóvá, méghozzá ellenzéki támogatással. A koalíció erre visszavonta saját javaslatát, legközelebb fél év múlva kerülhet napirendre.

Az ügy pikantériája, hogy Matovič alig egy órával korábban tartott sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy a koalíciós képviselőkkel előző nap sikerült olyan egyezségre jutni, hogy mindenki saját lelkiismerete szerint fog szavazni, és nem támogatják az ellenzéki, Robert Fico vezette Smer javaslatát. Utóbbi úgy enyhítene az állampolgársági törvényen, hogy azok tarthatnák meg szlovák állampolgárságukat egy másik felvétele esetén, akik legalább fél éve bejegyzett lakhellyel rendelkeznek az adott országban. Ez utóbbi javaslatot a parlament elvetette, Matovič és a koalíciós Kereszténydemokrata Mozgalom egyik képviselője, Radoslav Procházka azonban mellette szavazott, tehát megszegték korábbi ígéretüket.

A történtek után a Híd parlamenti frakciójának tagjai nem szavaznak meg semmilyen kormánykoalíció által előterjesztett törvény, amíg ki nem derül, többsége van-e a koalíciónak a parlamentben – jelentette ki a párt elnöke, Bugár Béla azon a rendkívüli sajtótájékoztatón, amellyel az állampolgársági törvénymódosítás kudarcára reagáltak.

Richard Sulík házelnök, egyszersmind az SaS elnöke röviddel Bugár Béla sajtótájékoztatója után bejelentette, pártja parlamenti frakciója kizárta soraiból Igor Matovičot, mert az ellenzékkel szavazott az állampolgársági törvény módosításakor.

– Független Hírügynökség –