Továbbfejlesztik a kistérségi rendszert

Mind a hét országos önkormányzati szövetség egyetért abban, hogy tovább kell fejleszteni a kistérségi rendszert. Abban viszont vita van, hogy kétharmados törvénnyel tegyék kötelezővé a társulást, vagy továbbra is pénzügyi-jogi eszközökkel ösztönözzék – mondta el az önkormányzati és területfejlesztési miniszter kedden, egy budapesti szakkonferencia szünetében. Lamperth Mónika szerint az érintettek többsége ebben még nem nyilvánított véleményt.

A kivételek közé tartozik a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Szövetsége, amely már elmondta a véleményét: a kötelező társulást támogatja. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége viszont ellenzi ezt.

A kistérségi társulások lényege, hogy az együttműködések eredményeképpen jó minőségű szolgáltatásokat kapjanak az emberek, színvonalasabb oktatást és egészségügyi alapellátást. A közös feladatellátás jelenthet megoldást a kistelepüléseken élőknek – közölte a miniszter. Lamperth Mónika elmondta: 168 kistérség van Magyarországon, 95 hátrányos helyzetű, és ezen belül 48 kiemelten hátrányos helyzetű. 2007. július elsejétől korrigálják a kistérségek illetékességi területét, illetve fejlettségük alapján újra besorolják valamennyit. A kistérségek besorolásán a törvény szerint négyévente lehet változtatni – emlékeztetett a miniszter.

A kistérségi rendszer továbbfejlesztéséről szóló konferencián ott volt az egészségügyi államtitkár is. Horváth Ágnes azt mondta: komoly átalakítás kezdődött az egészségügyben regionális szinten is. Nem csak a kórházakról van szó, a tárca több mint 20 kistérségben tervezi járóbeteg-szakellátási központok építését. Megoldást kell találni a több mint száz üres háziorvosi praxis betöltésére, van olyan település, ahol több mint egy éve nincs háziorvos – tette hozzá az államtitkár.