Tovább vitázik az Egészségügyi Minisztérium és az V. kerület a parkolókról

Az Egészségügyi Minisztérium alatti pince szervesen egybeépült az épület előtti parkolóval, így a tárca álláspontja szerint ez a terület a minisztériumot illeti – közölte kedden újságírók előtt az egészségügyi miniszter, bemutatva a régi tervrajzot, illetve a pincét. Horváth Ágnes elmondta: a közigazgatási hivatal szerint is jogsértően hozta az V. kerület polgármestere azokat a határozatokat, amely a lezárt terület kinyitására és 12,6 milliárd forint visszamenőleges parkolási díj kifizetésére kötelezte a minisztériumot. A tájékoztatón jelen lévő polgármester, Rogán Antal azt a tulajdoni lapot mutatta meg az újságíróknak, amelyet kedden kértek ki a földhivatalból, és amely szerint a terület az V. kerületi önkormányzat tulajdona.

Az Egészségügyi Minisztérium (EüM) pincéje szerves része az épületnek, és összekapcsolódik az épület előtt lévő, parkolónak használt területtel. Így a tárca álláspontja szerint ez a földterület a minisztériumé – jelentette ki Horváth Ágnes. Az egészségügyi miniszter megmutatta a régi tervrajzokat, illetve az épület pincéjét az újságíróknak. A bejárás közben a tárca vezetője felhívta a figyelmet a raktárként, műhelyként és irattárként használt pince kialakításának műszaki megoldásaira, amelyek az épülethez és a felszínhez kapcsolják ezt a területet.

A miniszter szerint jogsértően hozott határozatot az V. kerületi polgármester, amikor egyrészt a terület átadására, másrészt 12,6 milliárd forint visszamenőleges parkolási díj és bírság kifizetésére kötelezte a tárcát. Horváth Ágnes hangsúlyozta: a tárca álláspontját a Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal is osztja keddi törvényességi észrevételében. A minisztérium fellebbezett a kerületi határozatok ellen, és kész bírósághoz fordulni. Baraczka Mariann, a tárca jogi szakállamtitkára hozzátette: a közigazgatási hivatal szerint ilyen döntést a polgármester nem hozhatott jogosan, csak a kerületi képviselő-testület. A minisztérium bízik benne, hogy a testület jogszerűen jár majd el – jelentette ki a szakállamtitkár.

A sajtótájékoztatón jelen lévő Rogán Antal azt a tulajdoni lapot mutatta meg az újságíróknak, amelyet kedden kértek ki a földhivatalból, és amely szerint a terület az V. kerületi önkormányzat tulajdona. A polgármester elmondta: több belvárosi tér alatt van magántulajdonban lévő mélygarázs, de attól a felszínen lévő közterület az önkormányzaté.

Rogán Antal közölte: a közigazgatási hivatal vezetője az önkormányzati és területfejlesztési miniszter beosztottja. Főnökének utasítására támadta meg a kerületi önkormányzat döntéseit, így próbálja az egyik miniszter menteni a másikat. A polgármester szerint a közigazgatási hivatal május óta ismeri az önkormányzat rendeletét, de keddig mégsem emelt ellene kifogást. Nyilvánvaló, hogy ez azért történt, hogy az Egészségügyi Minisztérium számlájára benyújtott inkasszó ügyében a kormány időt nyerjen – jelentette ki a polgármester.

A kerületi önkormányzat törvényesen járt el, és a polgármesteri döntést szeptember 13-án a képviselő-testület többsége is meg fogja erősíteni – mondta Rogán Antal. Hozzátette: álláspontjukat a bíróság előtt is készek megvédeni, de készek a megegyezésre is, ahogy több, a kerületben lévő közintézménnyel már megállapodtak. A polgármester szerint ebben az esetben a bírság elengedéséről is szó lehet, így az áfa nélkül 10,5 milliárd forintos hátraléknak csak körülbelül a tizedével tartozna a tárca.

Rogán Antal közölte: a Honvédelmi Minisztérium (HM) a másik, amellyel még nem sikerült megegyezniük. A tárca egy teljes utcarészt lezárt és nem fizet utána parkolási díjat. A polgármester pénteken földmérőkkel kíván helyszíni bejárást végezni a területen, erről szerdán a honvédelmi minisztert is értesíti.