Tovább tart a recesszió az ingatlanpiacon

Az ingatlanpiaci szereplők jövőbe vetett bizalma változatlanul romlik, javulásra nem számítanak idén. A lakásárak az áfa-emelés ellenére esnek és már a használt lakások iránt is csökken a kereslet, az építési telkekre pedig alig van igény. Egyedül a forgalmazói piac élénkül, részben a bedőlt hitelek miatt értékesítések következtében – derül ki az Ecostat legfrissebb ingatlanbarométer felméréséből. A felmérés eredményeit Belyó Pál, az Ecostat igazgatója ismertette szerdán, Budapesten.

Az ingatlanpiacon tevékenykedők várakozásait tükröző barométerindex az eddig mért legalalacsonyabb szintre esett 2009. második negyedévében, a 33,9 százalék 22,9 ponttal marad el a 2002 elején regisztrált 56,8 százaléktól – olvasható az Ecostat konjunktúrakutató legfrissebb felmérésében. A megkérdezettek véleménye az, hogy a visszaesés elérte a mélypontot, de élénkülésre a következő fél évben nem számítanak – mondta Belyó Pál, az Ecostat igazgatója.

A legnagyobb visszaesést az ingatlan-beruházóknál és a vállalatoknál mérték, egy negyedév alatt 3,6, illetve 3,8 százalékkal rosszabb kilátásról számoltak be az érintettek. Legoptimistábbak a forgalmazók, ennek egyik oka az előző fél évben tapasztalt nagy mértékű romlás a várakozásokban, de a bedőlt lakáshitelek miatti kényszerértékesítések is pezsdítik a piacot.

A recesszió mélységét mutatja, hogy a felmérés tapasztalata szerint alig van kereslet az építési telkek iránt, és a használt lakásoknál is stagnálást-árcsökkenést mértek az Ecostatban. Az új építésű lakásoknál a növekedés alig haladja meg az inflációt. A július elsején 5 százalékponttal megemelkedett áfát egyáltalán nem lehet érvényesíteni, sőt, az árak összességükben esnek. A vevők alkupozíciója ezért tovább növekszik – mondta Belyó Pál.