Tovább tárgyalnak az új metrószerelvények szállításáról

A BKV tovább tárgyal az új metrószerelvények gyártásával megbízott céggel a szerződés esetleges módosításáról – tájékoztatta a Független Hírügynökséget a DBR Metró Projekt Igazgatóság. A 2-es és 4-es metró vonalára vonatkozó járműbeszerzési határidők tisztázása érdekében két hete kezdődött egyeztetés a megrendelő BKV Zrt., a járműveket gyártó Alstom és a biztonsági, valamint vezérlő berendezéseket szállító Siemens között.

Akár fél évet is csúszhat a 2-es és a leendő 4-es metró vonalain közlekedő új járművek leszállítása. A főváros és a BKV vezetősége nem kíván eltekinteni az Alstom késedelméből fakadó kötbértől, de nyitott a tárgyalásokra. Az Alstom szerint azonban a közlekedési társaság hibájából nem tudták időben beszerezni időben a szükséges típusengedélyeket, emiatt a cég többletköltségekre jelentett be igényt.

Az Alstommal összesen öt szerződést kötöttek két évvel ezelőtt. 2007. február végéig kellett volna az cégnek előzetes típusengedélyt szereznie, de ezt csak 2007. augusztus 9-én tette meg, a közte eltelt idő 161 nap, így a cég késében van. A tárgyalásokról két héttel ezelőtt tájékoztatták a főpolgármesteri kabinetet. A közlekedési társaság 37 új szerelvényt vásárol, 65 milliárd forintért.