Tovább szennyez Garé és Hidas

Három település élővilágát és húszezer ember egészséges ivóvizét veszélyezteti Mecseknádasd polgármestere szerint a Budapesti Vegyiművek. A cég pénzhiányra hivatkozva február vége óta nem tisztítja a veszélyes anyagnak számító tetra – klórbenzollal szennyezett talajvizet a Baranya megyei Hidason és Garén.

A víz még a hetvenes évek végén szennyeződött tetra – klór benzollal. A tetraklór – benzolt tartalmazó hordókat átmenetileg Hidason, egy egy hektáros területen tárolták. A hordók egy része megsérült, a veszélyes anyag a talajba szivárgott, ahol tíz hektáros területen szennyezte el a talajvizet.

A sérült hordókat 1980 – ban Hidasról Garéra szállították. Hidason 41 ezer, Garén 100 ezer tonna talajba és az alatta lévő ivóvízbázisba került tetra – klórbenzol. Hidason már megkezdték a talaj semlegesítését, Garén erre továbbra sincs pénz. Február végén a víztisztításra szánt pénz is elfogyott.

“Ha nem tudjuk ezt megállítani, akkor nincs esélyünk arra, hogy Hidas számára egészséges ivóvizet biztosítsunk, és Bonyhád esetében is ugyanez a veszély fennáll, ez mintegy 20 ezer ember egészséges ivóvizét veszélyeztető szennyezés.” – mondta a Független hírügynökségnek Wekler Ferenc, Mecseknádasd polgármestere.

Bonyhádon éppen a szennyezett víz miatt kellett 700 millió forintból áthelyeztetni a vízművet a város másik oldalára, de az ottani kutak is kimerülőben vannak. A vegyiművek szerint a tisztítás ideiglenes leállása egyik település vízbázisát sem fenyegeti.

“Meg lehet minket bírságolni, ez olyan dolog, hogy természetesen ha ki tudjuk fizetni, akkor kifizetjük. Ha nem, akkor csődöt jelentünk, és akkor Budapesten is marad még vagy 30 – 40 milliárd forint megtisztítandó dolog, amit nyilván az adófizetőknek kell akkor elvégezni.” – mondta a Független Hírügynökségnek Eifert Gyula a Budapesti Vegyiművek műszaki igazgatója. Hozzátette: két héten belül bankhitelből kifizetik a tartozásukat a vízműnek, és folytatódhat a tisztítás.