Tovább romlott a magyar cégek régiós megítélése

Tovább romlott a magyar cégek megítélése az elmúlt félévben: ma már minden második magyar cég kimondottan, vagy közepes mértékben kockázatos üzleti partnernek számít a régióban. A Coface Hungary szerint a távolabbi kilátásokat tovább ronthatja, hogy a gyenge 2009-es eredmények csak 2010 tavaszának végén jelennek meg a jelentésekben, és így a minõsítésekben is.

Az elmúlt években folyamatosan növekedett azoknak a közép-kelet-európai cégeknek a száma, amelyek üzleti szempontból kockázatosabb besorolást kaptak a hitelbiztosítóktól – állítja Dercze Zoltán, a Coface Hungary országigazgatója. Az elmúlt hónapban a céges pénzügyi kockázati tényezõk miatt közép-kelet-európai országok cégeinek átlagosan 46 százalékát közepesen kockázatosnak vagy kockázatosnak minõsítette a Coface.

Az elmúlt félévben a magyar cégek aránya szinte folyamatosan 50 százalék körül volt; a közép-kelet-európai régióban csak Románia elõzi meg Magyarországot. Ami a kockázati szinteket illeti, még rosszabb a helyzet. A Coface egy 10-es skálán osztályozza a cégeket, ahol az 1-es a legrosszabb, a 10-es a legjobb besorolást jelenti. A 1 és 5 közé esõ kategóriában ugyan a román cégek vezetnek, de ha ezen belül az 1 és 3 közötti kockázati kategóriát vizsgáljuk, akkor Magyarországon a legnagyobb az ide sorolt cégek aránya.

A gyenge eredmények hatásai tavasz végén jelennek meg a minõsítésekben, amelyek várhatóan még rosszabb képet mutatnak majd a magyar cégekrõl. A folyamat régiós szinten is látható lesz, de Magyarország mindenképpen a nagyobb növekedést produkáló csoportban lesz – véli Dercze Zoltán. Az igazgató szerint a gyatra 2009-es üzleti eredmények hatalmas problémát okozhatnak idén. Akkor jönnek a rossz adatok, amikor éppen beindulna a gazdasági növekedés, ami a minõsítéseken keresztül egyfajta féket jelenthet a gazdaságra.. Számos szállító vagy hitelezõ ugyanis csak a besorolások alapján szolgáltathat, a céges elõírás alapján – áll a Coface szerdai közleményében.Sporthírek