Tovább pusztít az erdőtűz Besztercebányánál

Már több mint 113 hektáron lángol az erdő a közép-szlovákiai Besztercebánya környékén. A növényzet még szombaton napközben gyulladt meg – a tűzoltók szerint nem kizárt, hogy egy buszmegállóban eldobott cigarettacsikk miatt.

A lángokat 11 kocsival összesen 113 tűzoltó próbálja megfékezni. Továbbterjedésüket az utóbbi órákban már sikerült megakadályozniuk, de a tűzzel a felperzselt területen is újra és újra meg kell küzdeniük. Munkájukat nehezíti, hogy rendkívül tagolt, járművekkel nehezen megközelíthető terepen kell dolgozniuk, ráadásul a szlovák belügyminisztérium, a hadsereg és a magas-tátrai speciális légimentő-alakulat helikoptereit csak hétfőn hajnaltól vethették be.

A tűz lakott területet egyelőre nem veszélyeztet, bár egy települést már megközelített. Eddig senkinek sem esett baja, de a magasból hulló szikladarabok egy tartálykocsit már megrongáltak.

Forgalomkorlátozást is elrendeltek a tűz miatt: lezárták az ismert síközponton, Donovalyn (ejtsd: donovali) keresztül vezető főutat, amely – Besztercebányától északra – a Magas-Tátrával köti össze Szlovákia déli részét és Magyarországot. Az útlezárás várhatóan keddig tart, addig a stureci hágón keresztül kell kerülniük a Magas-Tátrába vagy onnan hazafelé tartó magyarországi autósoknak is.