Tovább őrzik Szikszón a győztes viadal emlékét

Kézművesportéka-bemutató
Kézművesportéka-bemutató - © Fotó: Mező István
Szikszó – Egész napos programsorozattal ünnepeltek az abaúji városban.

A korabeli források szerint 1588. október 8-án volt az a büszkeségre okot adó ütközet, mely során legyőzték a magyar csapatok a hódító törököket az abaúji településen. A helyiek nem engedték a feledés homályába veszni ezt a dicső eseményt, hiszen Szikszó város napját 2016 óta szándékosan a szóban forgó csata évfordulójára időzítik. Idén október 7-én, vasárnap ünnepelt az abaúji település.

Díszpolgárok, sportolók

Három, már elhunyt díszpolgárról, Ádám Istvánról, Benkő Györgyről és Csomós Jánosról emlékparkot neveztek el a városban. A Roma Kisebbségi Önkormányzat szervezésében, cigány mesteremberek kézműves portékáiból tartott bemutatót Glonczi Zoltán és Glonczi Elemér, Farkas József lokálpatrióta író pedig a szikszói történelem számos korszakából osztott meg érdekességet a hallgatósággal. Délután az inkubátorház nagytermében helyi sportolók, edzők, egyesületek mutatkoztak be: a közönség elé léptek az ökölvívók, cselgáncsozók, kosárlabdások, thai boxolók, futók, és érkezett úszó és kerékpáros is a rendezvényre. A labdarúgók csak azért nem voltak jelen, mert éppen bajnoki mérkőzést játszottak máshol.

A jeles nap zárásaként Lekner Balázs, a tavalyi versíró pályázat egyik nyertese elszavalta két, Szikszóról szóló versét.

ÉM