Tovább nőtt a pakisztáni földrengés áldozatainak száma

A legútóbbi hivatalos adatok szerint 170 ember halt meg, és 400-an sérültek meg a szerda hajnali pakisztáni földrengés következtében – jelentette az AFP francia hírügynökség egy helyi polgármesterre hivatkozva. Több ezren maradtak otthon nélkül. Az ország délnyugati részét a Richter-skála szerinti 6,4-es erősségű rengés rázta meg.

A földrengés epicentruma Quetta városától északra 70, míg az afganisztáni Kandahártól 185 kilométerre délre volt. Beludzsisztán tartományban attól tartanak, hogy 46 ezer ember maradhatott fedél nélkül éjszakára a nulla fok körüli hőmérsékletek közepette. Az AFP egy helyszíni tudósítója szerint Wan faluban a rokonaikat sirató túlélők házaik romjain kuporognak, mivel a sátrak nem érkeztek meg.

Az Afganisztánnal határos régióban a mentést nehezíti, hogy gyakoriak az utórengések, amelyek közül a legnagyobb elérte a Richter-skála szerinti 6,2-es erősséget. A hadsereg korábban sátrakat, takarót, élelmiszert és gyógyszert küldött a helyszínre. A szomszédos India és több nemzetközi segélyszervezet azonnal felajánlotta segítségét. A Nemzetközi Vöröskereszt két csapata már a helyszínen segíti a túlélőket.

Legutóbb három éve pusztított Pakisztánban földrengés – Kasmírban 74 ezer ember halálát okozta, és 3,5 millió ember otthonát rombolta le a természeti katasztrófa.