Tovább lehet pályázni energiatakarékos izzókra

A környezetvédelmi tárca egy héttel – jövõ péntekig – meghosszabbította izzócsere-programját és a jogosultak körét is kibõvítette. A következõ egy hétben ugyanis már a mozgáskorlátozottakat segítõ közhasznú alapítványok is pályázhatnak saját intézményeik, sõt a hozzájuk tartozó mozgáskorlátozott háztartások számára is.

Az Izzócsere Programba a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium uniós forrásból, pályázat útján 230 millió forint értékben oszt ki energiatakarékos fénycsöveket a nagycsaládosokat, idõseket és óvodákat segítõ szervezeteknek. A támogatottak évente összesen 780 millió forintot takaríthatnak meg rezsijükbõl. Ezzel csaknem 24 ezer tonnával kevesebb széndioxid kerül a levegõbe, 6 ezer hektárnyi erdõ menekül meg, és az erõmûveknek 3,14 megawattal kevesebb áramot kell elõállítaniuk – áll a zöldtárca csütörtöki közleményében.

Ha egy család mindössze öt hagyományos, áramfaló égõt cserél energiatakarékos fénycsõre, egy évben 17 ezer forintot takaríthatnak meg a villanyszámlán – zárul a közlemény.