Tovább fejlődhetnek a miskolci termelői piacok

Az őstermelői piacon halottak napja előtt a virágra volt a legnagyobb igény
Az őstermelői piacon halottak napja előtt a virágra volt a legnagyobb igény - © Fotó: Kozma István
Miskolc – A fejlesztéssel a huszonegyedik századot célozzák meg a megyei jogú városokban, így Miskolcon is.

A megyei jogú városok komoly gazdasági potenciált jelentenek Magyarországon, környezetvédelmi és piacfejlesztési törekvéseiket a kormány is támogatja – jelentette ki Nagy István agrárminiszter néhány napja.

Húszmilliárdból indulnak

A Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnökével folytatott egyeztetést követően a tárcavezető bejelentette: megállapodtak, hogy nagyfokú és nagyarányú termelői piacfejlesztési projektet indítanak mind a 23 megyei jogú városban. A kezdeményezés célja, hogy 21. századi körülmények között tudjanak vásárolni az emberek a termelői piacokon.

Szita Károly kaposvári polgármester (Fidesz), a MJVSZ elnöke közölte: a program a megyei jogú városokban 20 milliárd forintból indulna, amelynek felét a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által nyújtott hitelből, illetve saját erőből finanszíroznák.

Van igény a vásárlók részéről

A törekvés összhangban van Miskolc fejlesztési terveivel. A városban a Vasgyári piac 2006-ra, a Búza téri pedig 2008-ra épült újjá.

2010-ben már a jelenlegi városvezetés alakított ki új őstermelői piacot, melyre nagy volt az igény mind a termelők, mind a vásárlók részéről. Egyre többen vásárolnak tudatosan friss, jó minőségű terméket közvetlenül a termelőtől. Ezt az igényt próbálja kielégíteni a minden hónap harmadik hétvégéjén megrendezett belvárosi termelői nap, de az egyik népszerű bevásárlóközpont is szervez hasonló programot termelői csütörtök címmel.

ÉM-TÁ


Koszorúból, mécsesből és virágból is hatalmas a választék a Búza téri piacon mindenszentek és halottak napja előtt – ­mutatja Takács Dóra virágkötő és Nagy Márta az egyik virágüzlet üzemeltetője.
Miskolc - Hatalmas a tömeg és bőséges a kínálat a piacokon. Gyertyát, mécsest sok helyen kínáltak, előbbit már hetven forinttól, utóbbiból a legkisebbekért százötven, míg a legnagyobbakért két-háromezer forintot is elkértek. A piacokon néztünk szét: miért mennyit kell fizetni a halottak napja elő...

A piac látványterve
Tokaj - Negyvennégy millió forintot nyert a tokaji önkormányzat a város piacának kialakítására: a Vidékfejlesztési Program pályázatának jóvoltából egy újabb régi, felújítandó terület újul meg. Modern lesz A mintegy ötven éve a Szepessy közben üzemelő piacból a pályázati forrást felhasználva egy re...