Tovább fejlesztik a Rombauer Színpadot

By Marosréti Ervin
Már burkolják a Rombauer Színpad előtti területet
Már burkolják a Rombauer Színpad előtti területet - © Fotó: ME
Ózd – Már a harmadik jazzparádéra készülnek az észak-borsodi város vasgyári közegében.

A régi kohászat területét igyekeznek kihasználni Ózdon. A Rombauer Színpadot a tavalyi Jazz Parádéval vezették be az emberek köztudatába, a sorozat pedig idén is folytatódik. Május 25-én a város több pontján utcazenészek szórakoztatják a lakosságot este pedig a Freemen Jazzband és Magic Cats érkezik az észak-borsodi településre. Jövő szombaton 17 és 22 óra között a Rombauer Színpadon több zenekar váltja majd egymást, kimondottan populáris jazz-zenével.
Az előkészületek azonban már hónapok óta elkezdődtek: az önkormányzat a lehetőségeihez képest igyekszik fejleszteni a különleges hangulatú területet. Idén nyolcmillió forintot fordítottak a felújításra, ebből a pénzből teljes egészében térkövekkel látják el a színpad előtti területet. Ezzel tovább javul a kiszolgálás. A rozsdás, poros közeg megmarad, de a látogatók még kulturáltabb körülmények között élvezhetik a fellépők produkcióit.

Idegenforgalmi célok

– A jövőben még gyakrabban szeretnénk használni ezt az egyedülálló vasgyári színpadot – tette hozzá Dancsok Tamás, a 3. Ózd Jazzparádé főszervezője. – A város és mi is hosszú távra tervezünk, ezt bizonyítja a mostani beruházás is. Idegenforgalmi szempontból rendkívül fontos, hogy országos viszonylatban is megismerjék az emberek ezt a helyet. Ha eljönnek Ózdra, akkor látni fogják, hogy a kereskedelmi csatornák által vázolt városkép nem fedi a valóságot. A mi településünk gyönyörű környezetben fekszik, a régi vasgyár adottságait pedig így próbáljuk meg kihasználni. A jövő heti eseményünket bárki összekötheti egy kirándulással, hogy minél jobban megismerjék az észak-borsodi régiót.

Együtt az Ózdi Napokkal

Tavaly májusban debütált a Rombauer Színpad. Idén a hagyományos Ózdi Napokkal is egybekötik a rendezvényt, tehát a jazzparádé köré épül a többi program. A szervezők azonban már előre tekintenek, hiszen egy évben nem csak egy alkalommal szeretnék használni ezt a területet.
– Több programban is gondolkodtunk már az önkormányzattal és az Ózdi Művelődési Intézményekkel közösen – folytatta Dancsok Tamás. – Akár a Múzeumok Éjszakáján is be lehet majd vonni a Rombauer Színpadot, és a gyári miliő a rockzenének is méltó otthona lehet. Szervezés alatt van egy rockhétvége, a stílus néhány jeles hazai előadóját szeretnénk a városba csábítani. Erről egyelőre többet nem mondhatok, de ha minden a terveknek megfelelően alakul, akkor ősszel a keményebb stílus is megszólal majd a kohászat területén.

A 3. Ózdi Jazzparádé programja
Május 25. (péntek):
Napközben utcazenészek a város több pontján
Freemen Jazzband koncert, Hotel Ózd Terasz, 19.00
Magic Cats rockabilly-dili, Monster Beach, Miller Cafe, 22.00
Május 26. (szombat):
Rombauer Színpad, 17.00-22.00
A fellépő zenekarok: Hot Jazz Band, Jazz 7, Lucky Boys Dixieland Band, Ed Philips and the Memphis Patrol,
Brian Setzer Tribute Orchestra & Kontor Tamás, Falusi Mariann, Bebe, Susan Blake.

-ME-