Tovább éhségsztrájkol a főorvos – november végén tárgyalnak újra az előzeteséről

November végén tárgyal újra a bíróság a Honvéd kórház meggyanúsított főorvosának előzetes letartóztatásáról. A főorvos letartóztatásakor éhségsztrájkba kezdett, amit azóta is folytat. Ügyvédje szerint sokat fogyott és legyengült, de ennek ellenére úgy tűnik, szellemileg és fizikailag is jól van. Paraizs József ügyvéd szerint a főorvost felbujtóként gyanúsítják egy sikkasztási ügyben, amelynek még egyébként nincs gyanúsítottja. A védő szerint jogilag lehetetlen helyzet, hogy előbb elfognak egy felbujtót és utána keresnek hozzá gyanúsítottat úgy, hogy ráadásul semmi sem tűnt el abban a projektben, ami kapcsán előzetesbe helyezték ügyfelét.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, a főorvost október végén helyezték előzetes letartóztatásba sikkasztás miatt. Az ügy hátterében egy úgynevezett Telepíthető Gyorsdiagnosztikai Laboratórium fejlesztési projektje áll. A katonai ügyészség szerint a projektben fiktív kifizetések történtek. Az ügyvéd szerint azonban ügyfele szakmai projektvezető volt, kifizetésekre nem is volt joga. Esetleges kifizetésekkel kapcsolatos döntéseket egy, a professzor mögött álló grémium hozott. A főorvos azóta éhségsztrájkot folytat az előzetesben.

Paraizs József ügyvéd hétfőn azt közölte a Független Hírügynökséggel, hogy a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa elutasította az előzetes letartóztatás elleni panaszát, erről hétfőn kapta kézhez a határozatot. Az indokolás szerint a főorvossal szemben a jelentős értékre felbujtóként elkövetett sikkasztás megalapozott gyanúja fennáll.

A törvény szerint sikkasztó az, aki “a rábízott idegen dolgot jogtalanul eltulajdonítja, vagy azzal sajátjaként rendelkezik.” A Büntető törvénykönyv az elkövetők közé sorolja a felbujtót mint a bűncselekmény részesét. A felbujtás lényege, hogy rávesz valakit arra, hogy legalább egy konkrét bűncselekményt elkövessen. A felbujtásnak tehát értelemszerűen meg kell előznie magát, a sikkasztás tényét – mondta az ügyvéd. A Budapesti Katonai Ügyészség azonban mind a mai napig nem nevezett meg az ügyben mást, aki a sikkasztást elkövette és az eljárás gyanúsítottja lenne – fogalmazott Paraizs József.

Az intézményben, ahol a gyanú szerint a sikkasztás történt, nemrég átfogó, belső pénzügyi ellenőrzést tartottak. Az ellenőrzés nem talált szabálytalanságot. Röviddel ezután külső ellenőrök is vizsgálatot folytattak és szintén nem találtak problémát. Így jelenleg a sikkasztási ügynek nincs gyanúsítottja, de eltűnt pénz sincs, csak egy felbujtó, aki a nem létező sikkasztásra rávette a nem létező gyanúsítottat.

Paraizs József elmondta, hogy védence a letartóztatása óta továbbra sem vesz magához szilárd élelmet, csak folyadékot. Sokat fogyott, legyengült, de úgy tűnik, szellemileg és egyelőre fizikailag is jól van. A börtönben, ahol előzetesét tölti, természetesen nem engedhetik meg, hogy baja legyen, ezért az ottani egészségügyi dolgozóktól időről-időre infúziót kap. Az előzetese az első határozat szerint november 28-ig tart. Ez azt jelenti, hogy a kényszerintézkedés meghosszabbításáról, vagy megszüntetéséről addig újra döntenie kell a bíróságnak. Ügyvédje reméli, nem hosszabbítják meg újra.