Tovább csökkent a kiskereskedelmi forgalom

Decemberben sem szakadt meg a kiskereskedelmi eladások 2007 óta tartó csökkenõ tendenciája: a kiskereskedelmi forgalom volumene tavaly 5,2 százalékkal maradt el az elõzõ évtõl – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentésébõl. Az országos kiskereskedelmi hálózatban tavaly egyébként több mint 7200 milliárd forint értékû árut forgalmaztak, ennek csaknem fele élelmiszer vagy élelmiszer jellegû készítmény volt.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban és a csomagküldõknél tavaly 7279 milliárd forint értékû árut forgalmaztak, ebbõl decemberben a teljes forgalom tizede realizálódott – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentésében. Az eladások 45 százaléka élelmiszer- és élelmiszerjellegû készítmény volt, 15-15 százaléka pedig az üzemanyag, bútor, háztartáscikk és építõanyag üzletekben bonyolódott.

Az élelmiszer- és élelmiszerjellegû vegyes kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene tavaly 3,9 százalékkal maradt el az azt megelõzõ évtõl. Nagyjából ez jellemezte az év utolsó hónapját is. Decemberben egyébként az eladások jelentõs részét – 92 százalékát – a hiper- és szupermarketek, illetve vegyesboltok bonyolították.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma 2009-ben 8,7 százalékkal, míg decemberben 12,7 százalékkal esett vissza. Az eladás szinte minden üzlettípusban csökkent. Továbbra is jelentõs volt a visszaesés az iparcikk jellegû vegyes, a bútor-, a háztartáscikk és építõanyag üzletekben.

Az üzemanyagtöltõ állomások forgalma nem változott tavaly, gyakorlatilag az elmúlt évi szintjén maradt.

Az országos kiskereskedelmi forgalomból továbbra is Közép-Magyarország képviselte a legnagyobb részt, aránya a tavalyi utolsó negyedévben 36 százalék volt. A többi régió egyenként 9-12 százalékban részesedett.

A közlemény kitér arra, hogy az Eurostat gyorsbecslése szerint tavaly az Európai Unió 27 tagállamában tavaly átlagosan 1,7 százalékkal, az eurózóna országaiban pedig 2,3 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene.