Tovább csökkent a kiskereskedelmi forgalom májusban

A kiskereskedelmi fogalom csaknem 3 százalékkal volt alacsonyabb májusban, mint egy évvel korábban. Miközben a hiper- és szupermarketek forgalma alig csökkent, addig az élelmiszer- és dohányboltokban több mint 6 százalékos volt a visszaesés egy év alatt.

A kiskereskedelmi eladások több mint fele élelmiszer volt.

A kiskereskedelmi forgalom májusban 2,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, míg áprilishoz képest 0,1 százalékos a visszaesés.

A kiskereskedelmi üzletek és a csomagküldő szolgálatok az év első öt hónapjában több mint 2200 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. Az eladások több, mint felét az élelmiszerek, csaknem 20 százalékát a bútorok, a háztartási cikkek és az építőanyagok, több, mint 11 százalékát pedig a könyvek, újságok és papíráruk tették ki. Májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma megközelítette az 500 milliárd forintot.

A legtöbb élelmiszert értékesítő hipermarketek, szupermarketek és vegyesboltok forgalma csak 0,2 százalékkal mérséklődött, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai viszont több, mint 6,5 százalékkal csökkentek.

A nem élelmiszerekkel forgalmazó kiskereskedők eladásai több, mint 4 százalékkal csökkentek egy év alatt. Májusban csak a gyógyszer-, gyógyászati-termék-, illatszerüzletek és a csomagküldő hálózat eladásai növekedtek.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint a kiskereskedelmi forgalom májusban az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 1,8%-kal, az eurózóna országaiban 0,4%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest – olvasható a KSH jelentésében.