Tovább ártalmatlanít majd a sajóbábonyi “norvég alapos” projekt

Török Dezső (balról), dr. Szilva István, Sajóbábony polgármestere és Kiss László együtt mutatták meg az időkapszula helyét lezáró „fedőlapot”
Török Dezső (balról), dr. Szilva István, Sajóbábony polgármestere és Kiss László együtt mutatták meg az időkapszula helyét lezáró „fedőlapot” - © Fotó: Ádám János
Sajóbábony – A visszamaradt salakból vasfémet nyernek ki; áprilistól működhet az új eljárás.

Cégen belül röviden csak norvég alapos projektnek hívják azt az új technológiát, amelyet az ÉMK Észak-Magyarországi Környezetvédelmi Kft. valósít meg a Sajóbábonyi Ipari Parkban. A 260 millió forintos beruházás – ebből 159 millió forint a Norvég Alap támogatása – alapkövét kedden rakták le az ipari park területén. A projekt lényege: a veszélyes hulladékok égetéssel történő ártalmatlanítása után visszamaradt salakból vasfémet nyerjenek ki. Egy picit lapunk is részese lett a keddi eseménynek, hiszen az aznapi Észak-Magyarország is bekerült az időkapszulába.

alapko-22-aj

Kevesebb salakanyag

„Általános irányelvnek tekinthető Európa-szerte, hogy a hulladékokat megpróbálják a lerakástól eltéríteni, ezért hazánkban is új jogi szabályozás lépett életbe a lerakási járulék bevezetésével. Ez ösztönzőleg hat a cégekre, hogy a lerakott mennyiséget csökkentsék, és ennek egyik alternatívája az égetéssel történő ártalmatlanítás” – ismertette a keddi rendezvényen Paulovics József projektmenedzser. Elmondta azt is: „A veszélyes hulladékok égetéssel történő ártalmatlanítása során, hulladékfajtától függően, 2–30 százalékban keletkezik salak, ami ugyancsak veszélyes hulladék, de tovább már nem hasznosítható, ezért a lerakókba kerül. A salakban azonban jelentős mennyiségű vasfém is található, amely a körülbelül 700 Celsius-fokon történő kiégetés után már nem sorolható a veszélyes hulladékok közé, így újrahasznosítható. Az új technológia bevezetésével kevesebb salakanyag kerül a cég által kiépített hulladéklerakóba, így annak élettartama növekszik, ugyanakkor csökken a környezet terhelése”.

Kiss László, a Kiss Cégcsoport tulajdonosa az ipari park történetét ismertetve elmondta, hogy az ’50-es évek elején hadiipari céllal épült, több száz hektáron, eldugva a Bükk sarkában. Jelenleg kilenc nagy cég működik a területen és csaknem 44 kisebb vállalkozás, ezek közel 1200 embert foglalkoztatnak. 2000-ben beléptek a környezetvédelmi piacra, mára pedig – a veszélyes hulladék ártalmatlanítása területén – a második helyen állnak, csaknem 26 ezer tonnás éves termeléssel.

alapko-19-aj

Hosszú távú

„Egy 260 millió forintos beruházást elindítani komoly felelősség, hiszen hosszú távú prosperálást jelent” – ezt már Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke mondta az alapkőletételen. Hangsúlyozta azt is, jó irányba megy Sajóbábony, hiszen azon kell dolgoznia a megyének is, hogy minél több hulladékot lehessen ártalmatlanítani.

– N. Szántó Rita –


Minél nagyobb arányban

Az ÉMK Észak-Magyarországi Környezetvédelmi Kft. 2000-ben alakult, veszélyes és nem veszélyes hulladékok begyűjtését, szállítását, előkezelését, valamint ártalmatlanítását végzi. Az általuk alkalmazott technológia megfelel a BAT (Elérhető Legjobb Technika) előírásoknak. A hulladékkezelés során törekednek a hulladékok anyagának, vagy energiatartalmának minél nagyobb arányú hasznosítására.
hirdetés


hirdet�s