Tour de Hongrie: Miskolcon is

Újra feltűnnek majd Miskolc utcáin
Újra feltűnnek majd Miskolc utcáin - © Fotó: ÉM- Archívum
Miskolc – A Tour de Hongrie 2017 király etapjának része a borsodi megye­székhely.

Több mint kilenc évtizede annak, hogy 1925. június 27-én hajnali 4 órakor elrajtolt a budapesti Gellért szálló elől először a Tour de Hongrie mezőnye. Néhány nap múlva, a jövő héten szerdán, ha nem is ilyen hajnali órán, de immáron 38. alkalommal a szombathelyi prológgal kezdetét veszi az idei 751 kilométeres verseny. Amelynek király etapját éppen megyénkben, Miskolcon és környékén rendezik.

A rangos verseny csütörtöki sajtótájékoztatóján Révész Máriusz, a kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos egyebek mellett arról szólt: más lesz ez a verseny, mint a korábbiak, akár történelminek is nevezhetjük a 38. Tour de Hongriet. Az unió tagállamai közül Magyarország fordítja a legtöbb pénzt a kerékpárutak kiépítésére, emellett dolgoznak a KRESZ módosításán is a kerekezők védelmében. Tudni kell: soha ilyen erős mezőny nem volt Magyarországon kerékpáros versenyen.

A leghíresebb a részt vevő csapatok közül az Astana lesz, de nem feledkezhetünk meg az amerikaiakról sem. Nem véletlen ez, hiszen azt szeretnénk, ha a legmagasabb szintű versenyek közé sorolnák a miénket, és olyan magyar csapatunk lenne, amelynek tagjai felveszik a versenyt a legjobbakkal.

Harminc országból

Eisenkrammer Károlytól, a verseny főszervezőjétől azt hallhattuk: 30 ország kerekesei vesznek részt az idei, 751 kilométeres távon, amelyben lesz 50 kilométer úgynevezett lassú rajt, és 800 kilométert autózik is a mezőny. Ez azt jelenti, hogy mintegy 1600 kilométernyi utat járnak be Szombathelytől a budapesti célig. S ha már Budapest: a korábban tervezett Várbazárból el kellett mozdítani a célállomást – ekkor rendezik ugyanis a Red Bull Air Race-t –, emiatt a Városligetben, egy körverseny után lesz a végső befutó.

A mezőny ezúttal útba ejti megyénket is. Július 1-jén, szombaton 13 órakor Karcagon szállnak nyeregbe a még versenyben lévők, és a Tisza-tó érintésével Poroszló–Mezőcsát–Emőd–Nyékládháza-útvonal után 16 óra tájban jutnak el Miskolcra. S ekkor következik a verseny legnehezebb erőpróbája, a király etap. Fel kell ugyanis kerekezniük a versenyzőknek a DIGÉP mögötti úton Bükkszentkeresztre, innen Lillafüredre vezet az útjuk, majd a Palotaszállót elhagyva térnek vissza ismét a városba, és a Szent István téren lesz a célállomás.

Az utolsó nap ismét autózással kezdődik, Jászberényben lesz ugyanis a rajt, s innen teker a mezőny a budapesti célig.

Megismételné

A tavalyi prológ nyertese, a pályakerékpáros Szalontay Sándor arról beszélt, hogy Szombathelyen, az ezer méteres prológon idén is szeretné megszerezni a sárga trikót, a tavalyinál jobb időeredménnyel. Nem lehetett ott a sajtótájékoztatón az összetett győzelemre is esélyes Lovassy Krisztián, aki egészségügyi problémákkal küzd. Kezdődő tüdőgyulladása ellenére szeretne ott lenni a jövő heti rajton, hiszen ezt tekinti idei fő versenyének.

Miskolci mozzanatok

Ami a miskolci programot illeti, akárcsak a befutó más városaiban, itt is egész napos program várja a kerékpározás szerelmeseit és a drukkereket. Az éjszakába nyúló, Bike Day nevet viselő fesztiválon kicsiknek és nagyoknak szóló kerékpáros programok mellett előadások, vetítések, koncertek és DJ-k várják az érdeklődőket déltől a Szent István téren.

Jó tudni: a Tour de Hongrie mezőnye július 1-jén 16 óra tájban érkezik Miskolcra. A Kiss Ernő utcán át hajt a mezőny Diósgyőrbe, majd a Mexikóvölgyi úton át kerekezik Bükkszentkeresztre, ahonnan Lillafüredre vezet az útjuk. Innen a Szervezet úton és a Kiss Ernő utcán át térnek vissza a belvárosba, ahol a Petőfi, majd a Papszer utcán át a Szemere utcáig tekernek. Itt visszafordulnak a Kálvin utcára, és ezután érik el a Szent István téri célállomást 17 és 17 óra 30 között.

– ÉM-TZ –