Tour de France-os doppingtrükkök

A Tour de France kerékpáros körversenyen a sportolók és orvosaik olyan tökélyre fejlesztették a doppingolást, hogy azt már szinte lehetetlen leleplezni.

Ezt Prentice Steffen amerikai sportorvos állította csütörtökön a L’Équipe című francia sportlapban.

Az amerikai orvos szerint a kerékpárosok erythropoietint (vörös vértest képzést serkentő hormont), rövidített nevén EPO-t használnak. A vörös vértestek szállítják a vérben az oxigént. Ha magasabb a vörösvértestek száma, akkor több oxigén jut az izmokba, így azok tovább tudnak dolgozni, illetve hamarabb regenerálódnak megerőltetés után. A Nemzetközi Kerékpárosszövetség 50-es vörösvértestszintet enged meg, a doppingolók viszont egy-egy edzőtábor alatt felviszik 60-ra is.

A versenyek előtt a doppingteszteket mindig reggel 7 és 8 között végzik. Ezért a csapatorvos még a vizsgálat előtt annyi vért vesz le a versenyzőtől, hogy a teszt idején a vörösvértestszint megfelelő legyen, majd még a verseny előtt visszainjekciózza a sportolónak a levett vért. Így verseny közben a vérben magas a vörösvértestszint. Verseny után az orvos megint levesz valamennyi vért a kerékpárostól, hogy a másnap reggeli teszten meg ne bukjon.

Az amerikai sportorvos állítását hihetőnek minősítette Michel Audran francia doppingszakértő. Szerinte a megoldás nagyon egyszerű lenne: közvetlenül a start előtt kellene a versenyzőktól vér- és vizeletmintát venni. Egy tűszúrásnyi vérmintát magán a startvonalon kellene minden versenyzőtől levenni, javasolja a francia doppingszakértő.