Friss hírek

2009.05.18. 14:24

OLIMPIA - 220 magyar készül az ifjúsági olimpiára

<p>Összesen 220 magyar fiatal készül a jövő évi szingapúri ifjúsági olimpiai játékokra, közülük azonban csak legfeljebb hetven kvalifikálhatja magát az egyéni küzdelmekre - jelentette be a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Schmitt Pál, a MOB elnöke. Az első ifjúsági olimpia műsorán 26 sportág szerepel, a 201 versenyszámban 3594 fiatal sportoló indulhat.</p>

Schmitt Pál a Független Hírügynökségnek elmondta, nagyon örült a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kezdeményezésének, mert ezzel kimondottan a fiatalok felé fordulnak a sporttal, a neveléssel, a kultúrával, és azzal, hogy ők is lehetnek a saját korosztályuk példaképei. A MOB első embere azt kifejezetten sajnálja, hogy a magyar fiatalok többsége csak a testnevelés órákon mozog, azon kívül viszont nem csinál semmit. "Túl sokat töltenek az internet és a televízió előtt, egészségtelenül táplálkoznak, mozgásszegény életmódot folytatnak, rendszertelenül alszanak" - magyarázta az elöljáró.

Schmitt Pál szerint az ifjúsági olimpia remek alkalom arra, hogy felhívják a sportra a figyelmet. "Én nagyon sokat várok ettől. Nehéz belőni az érdeklődést, hiszen világcsúcsok valószínűleg nem születnek majd, más rendszer lesz a csapatban, fiúk és lányok együtt versenyeznek, csökkentett versenyprogram van, hiszen a teljes olimpia programját nem lehet lebonyolítani. De jó alkalom lesz arra, hogy a fiatalok előtt beszéljünk az olimpiáról, a sport fontosságáról és a fair play üzenetéről" - magyarázta az elnök.

Jelenleg több mint kétszáz magyar olimpiai kerettag van, de egyéniben maximum hetvenen kvalifikálhatják majd magukat az eseményre. "Van lehetősége a hagyományosan sikersportágainknak a jó szereplésre. Csapatban ez egy kicsit nehezebb lesz, hiszen egyik kedvenc sportágunk, a vízilabda nem is szerepel a programban" - tette hozzá az elöljáró. Mint ismeretes,

Schmitt Pál elmondása szerint 201-től kezdve négyévente meg fogják rendezni a nyári ifjúsági olimpiát. "Sőt, már azt is tudjuk, hogy téli olimpiát is rendezünk majd négyévente" - árulta el az elöljáró. A MOB első embere emlékeztetett, hogy Magyarország jelentkezett a 2010-es esemény megrendezésére, de Debrecen végül alulmaradt a szavazáson.

A NOB 2007 júliusában egyhangúlag szavazta meg, hogy 2010-től rendezzenek ifjúsági olimpiát. A négyévenként megrendezett versenyeken 14-18 éves fiatalok vehetnek majd részt. Az első eseménynek Szingapúr ad otthont, amely 53:44-re nyert Moszkvával szemben a NOB szavazásán.

Az első ifjúsági olimpia műsorán 26 sportág szerepel, a 201 versenyszámban 3594 fiatal sportoló indulhat. A 15-16 évesek huszonhét, a 16-17 évesek száztizenegy, a 17-18 évesek pedig hatvanhárom versenyszámban mérhetik össze tudásukat. A NOB biztosítani kívánja, hogy mind a 205 nemzeti olimpiai bizottság legalább négy versenyzőt indíthasson. A részvételt az ifjúsági világbajnokságok, a kontinentális korosztályos bajnokságok eredményei és az ifjúsági, junior világranglisták alapján határozzák meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!