Helyi közélet

2013.11.05. 17:20

Polgármesterek bora: Ahány falu, annyi szokás

Tolcsva - Tolcsván összeadták a szőlőt a Polgármesterek borához.

Tolcsva - Tolcsván összeadták a szőlőt a Polgármesterek borához.A hagyományokkal néha az a baj, hogy elvész a jótékony homályban az eredetük. Majdnem így van ez a Polgármesterek bora ceremóniájával is, amelyről ma már talán kevesen tudják, hogy Nyikos István, a Magyar Borok Háza vezetője találta ki 14 évvel ezelőtt a Tokaji Borfesztiválon.

Az ötlet egyszerű, a Tokaj-hegyaljai borvidék minden településének vezetője egy adott napon a szüret vége felé adjon be a közösbe két mázsa szőlőt és húsz kiló aszút, aztán készüljön ebből egy közös bor, amelyet a következő év tavaszán vehetnek át a Tokaji Borfesztiválon.

Eltérő szokások

A borkészítő szerepét ezúttal is a tolcsvai Tokaj kereskedőház Zrt. vállalta magára, amelynek telephelyén kedden kora délután adta össze a borvidék 27 települése a bornak való szőlőt. Miután néhányan kicsit késve érkeznek, van idő egy hevenyészett fejszámolásra, amelyben Goreczky Gergely, a kereskedőház vezérigazgatója segít.

– A két mázsa szőlőből nagyjából 150 liter bor készül majd jövőre, lehetőség szerint száraz furmint lesz a 2013-as Polgármesterek bora melyből 200-220 palackot kapnak tavasszal a borvidéki polgármesterek – mondta Goreczky Gergely. – A 20 kilogramm aszúszemből 30-36 palack Tokaji Aszút adunk át a Tokaji Borfesztiválon a polgármesterek részére.

Abban nincs egység, ki honnan szerzi a bort. Kerekes Attila, Olaszliszka polgármestere az önkormányzat által bérelt fél holdas területről leszedett saját szőlőt adta a közösbe. Ettől még távol vannak a tarcaliak, akik jövőre fognak vásárolni az önkormányzatnak egy másfél hektáros területet, amelyet közmunkában kezdenek majd el művelni, ezért most még vásárolták a szőlőt, csakúgy, mint a tokajiak, akik nem bízták a véletlenre, egy neves borászattól vásárolták a közösbe szánt gyümölcsöt. Abban viszont mindannyian egyetértenek, hogy az így készült bort reprezentációs célokra használják majd fel.

– Ha már polgármesterek bora, akkor a saját szőlőmből hoztam két mázsával – mondja Kovács József, Bodrogolaszi polgármestere, aki azt mondja, számára ez egy kicsit presztízskérdés is.

Osztja a véleményét Csoma Ernő, Tolcsva polgármestere is, aki a Boszorkány-dűlőből szüretelt szőlőt és aszút adta be.

– Hogy miért Boszorkány-dűlő? Taklán azért, mert egy időben az emberek elunták, hogy Kincsem- és hasonló nevekkel lássák el a dűlőket – mondja Csoma Ernő.

Tele van a környék beszédes nevekkel: Akasztó domb, Nyakazó dűlő – tart rögtönzött helyismereti órát Kőváry Béla, Tolcsva alpolgármestere. – Az utóbbi állítólag annyira beszélő név, hogy középkorban azon a területen valóban voltak lefejezések.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában