Nagyvilág

2011.09.19. 19:41

Népszámlálásra készül Szerbia

Belgrád (MTI) - Szerbiában a héten megkezdődik a népszámláló biztosok felkészítése, ők lesznek azok, akik a népszámlálás időtartama alatt a városokat, a falvakat, a településeket járják majd október 1. és 15. között.

Belgrád (MTI) - Szerbiában a héten megkezdődik a népszámláló biztosok felkészítése, ők lesznek azok, akik a népszámlálás időtartama alatt a városokat, a falvakat, a településeket járják majd október 1. és 15. között.

"Bár a nemzeti hovatartozás megvallása nem kötelező, az írott és az elektronikus sajtóban kampány indult, hogy minél több vajdasági magyar vállalja fel nemzetiségi hovatartozását" - írta a népszámlálás előkészületeiről a VajdaságMa délvidéki hírportál.

A településeket járó biztosoknak az embereket a nemzeti és vallási hovatartozásukról is meg kell kérdezniük. A korábbi bejelentésekkel ellentétben csak szerb nyelvű népszámlálási űrlapok lesznek, a szöveg fordításakor a kisebbségek nyelvén megfogalmazott kérdéseket tartalmazó füzet lesz majd a biztosok segítségére - olvasható a vajdasági magyar internetes oldalon.

Milan Travica, a szerb statisztikai hivatal illetékese egy nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy a biztosoknak a kisebbségek nyelvén is fel kell olvasniuk a kérdéseket, ha erre igény van, s a válaszokat szerb nyelven, latin vagy cirill írásmóddal tüntetik fel a kérdőíven.

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a többségében magyarok lakta településeken lakossági fórumokon hangsúlyozza a népszámlálás fontosságát.

A vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT), a szerbiai magyar nemzeti közösség országos önkormányzati szerve 16 megfigyelőt küld a népszámlálást koordináló, irányító testületekbe. Korhecz Tamás az MNT elnöke a Magyar Szó című napilapnak adott nyilatkozatában kifejtette: a megfigyelők feladata az lesz, hogy segítsenek a lakosságnak, ha a kérdezőbiztosokkal gondjaik támadnának, "például ha nem használhatnák anyanyelvüket, vagy ha nem megfelelően tennék fel nekik a kérdéseket".

A lakosság első összeírását (az akkori) Szerbia területén 1834-ben végezték el, legutóbb 2002-ben volt népszámlálás.

- MTI, Varga István -

Varga István, az MTI tudósítója jelenti:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!