Törvényt módosítana a Fidesz és a KDNP az elvárt adó miatt

Törvénymódosítási javaslatot terjesztett be az Országgyűlés elé a Fidesz és a KDNP az úgynevezett elvárt adó miatt. A két ellenzéki párt azt szeretné, ha januárig visszamenőleg visszafizetnék a befizetett pénzt az érintett cégeknek.

Az Alkotmánybíróság február 28-i időponttal semmisítette meg az elvárt adóra vonatkozó szabályokat, vagyis az állam eddig az időpontig jogszerűen szedte be a pénzt. Varga Mihály (Fidesz), valamint Latorcai János és Rubovszky György (KDNP) pénteken törvénymódosítási javaslatot terjesztett az Országgyűlés elé. A javaslat szerint az elvárt adót 2007. január elsejétől ne kelljen alkalmazni, és a befizetéseket utalja vissza az adóhatóság. A képviselők azt kérték Szili Katalin házelnöktől, hogy a törvénymódosítást minél hamarabb tárgyalja a Parlament.

A Független Hírügynökség információi szerint a pénzügyi szakmát meglepte, hogy nem január elsejéig, a törvény hatályba lépéséig visszamenőlegesen törölte el az Alkotmánybíróság a törvényt. Egy elemző úgy fogalmazott, hogy szerinte a bírák “elnézték”, nem számoltak azzal az eljárásjogi következménnyel, hogy az első két hónapra hatályban hagyott törvény előírása alapján fizetni kell elvárt adót. Az Alkotmánybíróság fő szabályként a kihirdetés napján semmisíti meg a jogszabályokat, ezért a határozatban nincs is indokolás a dátumról.

Az Alkotmánybírósághoz közel álló forrás azt mondta, hogy szerinte jobb lett volna az év végéig visszamenően megsemmisíteni az elvárt adót.Sporthírek