Törvénymódosítást akarnak a leválásról a már önálló települések

Közös törvényjavaslat beterjesztését jelentette be kedden Somoskőújfalun az a hét magyaroszági település, amely 2006. októberében nyerte el az önállóságát. Az új önkormányzatok a kiszolgáltatottságuknak akarnak véget vetni, s közölték, ha a helyzet nem változik, többségük egy éven belül önhibáján kívül hátrányos helyzetű településsé válik.

Lichner András, a Salgótarjánról levált Somoskőújfalu polgármestere a Független Hírügynökségnek elmondta: a Borsod megyei Gibárttal, a hevesi Kerekharaszttal és Pilisvörösmarttal, továbbá a Pest megyei Monorierdővel, a tolnai Pári községgel és a szintén nógrádi Ipolyszöggel a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvényt egészítenék ki olyan passzusokkal, amely hosszú távra biztosítaná a levált települések önállóságát és működőképességét.

A változtatási javaslatok egy része az önállóság első időszakában nyújtana konkrét anyagi segítséget. Más részük viszont a már helyi népszavazással eldöntött leválás és az új önkormányzat felállítása közti – minimum fél, de van ahol több éves – időszakban biztosítaná, hogy a levált település vagyonát ne élhessék fel. Monorierdő polgármestere Juhász Sándor példaként említette, hogy a Dréher Sörgyárnak a területükön lévő ingatlanából befolyt pénzből csak Monor részesült, őket kihagyták. Salgótarján pedig szintén ebben az időszakban bontatta el a somoskőújfalui egykori tanácsházát és záratta be az iskolát.

A hét frissen önállósult településből hatnál probléma a területhatár kijelölése és a vagyonmegosztás is. Pári község és Tamási önkormányzata például 100 millió forintos eltéréssel látja rendezettnek a helyzetet, megegyezés egyelőre itt sincs, ugyanakkor vannak települések, amelyek az évek során már tízmilliókat költöttek ügyvédi költségekre ez ügyben.
Lichner András polgármester közölte azt is, hogy már több politikust is megnyertek a törvényjavaslatuknak, kormánypárti és ellenzékit is, ugyanis az önkormányzatiság, az közös, nem pedig pártügy – fejtette ki a polgármester.