Törvényesen, de szakszerűtlenül vizsgálódtak a Magyar Nemzet újságírói után

A Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársai törvényesen, de szakszerűtlenül jártak el, amikor egy rutineljárás után csaknem két hónappal felkeresték a Magyar Nemzet című lap két újságíróját – ezt állapította meg a Nemzetbiztonsági Iroda szerdán zárult vizsgálata. Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója fegyelmi eljárást indított a személyi felelősség tisztázása érdekében.

A vizsgálatot Szilvásy György, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter kezdeményezte múlt hét hétfőn. A miniszter természetesnek tartja, hogy a Magyar Nemzet újságírói adatokat gyűjtöttek vidéken épülő házáról. Az újságíróknak joga van ugyanis szabadon végezni mukájukat – olvasható a Kormányszóvivői Iroda szerdai közleményében. A Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársainak ugyanakkor az a kötelességük, hogy amennyiben egy nemzetbiztonsági védelem alatt álló állami vezetőről adatokat gyűjt valaki, akkor ellenőrizzék, ki és milyen célból teszi azt.

Szilvásy György az ügy részleteinek tisztázása érdekében elrendelte, hogy a Nemzetbiztonsági Iroda vizsgálja meg szakszerű és szabályos volt-e, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársai felkeresték az érintett újságírókat. A szerdán lezárult vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a hivatal munkatársai a feladatukból adódó kérdéseket tették fel az újságíróknak. Az eljárás törvényes volt ugyan, de nélkülözte a szakszerűség követelményeit és több ponton megsértette a hivatal belső szabályzatát – áll a közleményben.

Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója fegyelmi eljárást indított a személyi felelősség tisztázása érdekében.

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) munkatársai március 22-én jelentek meg Magyar Nemzet újságírójánál azt követően, hogy kollégájával Lesencefalun, Szilvásy György kancelláriaminiszter nagyszabású építkezésén járt – számolt be korábban a Magyar Nemzet. Szilvásy György ezt követően rendelte el az ügy kivizsgálását.