Törvény készülhet a munkahelyi stressz ellen – Népszabadság

Szükség esetén akár törvényben rögzítenék, milyen feltételek kellenek ahhoz, hogy a mára már népbetegséggé vált munkahelyi stressz ne alakuljon ki – mondta a lapnak Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a fegyveres szervek dolgozóinál és a köztisztviselőknél alkalmassági feltételként írnák elő a stressz-tűrő és a stressz-kezelési képesség valamilyen szintű meglétét.

A probléma kezelésére az Európai Bizottság javasolt egy keretmegállapodást és ehhez várják a tagországok javaslatait. A cél, hogy felhívják a figyelmet a munkahelyi stressz jelenségére, segítséget nyújtsanak az okok és következmények felszámolására és a kialakulásának okait is megszüntessék.

A túlpörgött vagy feszült légkörben dolgozóknak a tapasztalatok szerint rövid távon gyomorfekéllyel, magas vérnyomással vagy szorongásos depresszióval kell szembenézniük, hosszabb távon azonban a szív-, a koszorúér- és a daganatos megbetegedések kialakulásra is nagyobb az esélyük.