Történész kapta az idei elismerést Tokajban

Az idei díjat Nagy Kornél kapta
Az idei díjat Nagy Kornél kapta - © Fotó: Bánhegyi Gábor
Bodrogkisfalud, Tokaj – Átadták a Takács András Emlékdíjat a Tokaji Világörökségi Szakmai Napon.

Idén is megrendezte a Bor-Vidék Tokaj-Hegyalja Társaság a Tokaji Világörökségi Szakmai Napot, amelynek keretében átadták a 2014-ben alapított Takács András Emlékdíjat. Az idei rendezvénynek a bodrogkisfaludi Patrícius Borház adott otthont.

Véletlen találkozás

Ahogy bevezetőjében dr. Molnár Péter, a társaság elnöke elmondta, négy évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy díjat alapítanak. Az idei díjat Nagy Kornél történész, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa kapta. – Nagy Kornél az utóbbi években Tokaj-Hegyalja leglelkesebb kutatójává vált – indokolt dr. Molnár Péter. – Munkássága megerősít minket: a múltunkkal együtt élve kell a történelmünket folytatni.

– Egy mádi pincében kaptam felkérést a kutatásra – mondta Nagy Kornél –, de csak ímmel-ámmal kezdtem bele. Az igazi áttörést az jelentette, amikor ráakadtam egy 15. század elején keletkezett dokumentumra, amely a Disznókővel foglalkozott. Ez egy hatalmas lökést adott, és egyre inkább beleástam magam Tokaj-Hegyalja történetébe. S most már elmondhatom, Tokaj-Hegyalja a világ egyik legjobban dokumentált borvidéke.

– BG –