Történelmi verseny, történelmi pályák

By Marosréti Ervin
Akt.:
Kazárék murva után aszfalton bizonyíthatnak
Kazárék murva után aszfalton bizonyíthatnak - © Fotó: Galadriel
Pécs – Az előttünk álló hétvégén Pécsett folytatódik az idei első osztályú ralibajnokság.

Három héttel ezelőtt Bükfürdőn kezdődött el az idei ralibajnokság, de máris itt a következő futam. Pénteken és szombaton a 46. Mecsek Ralival folytatódik a sorozat. Murva után aszfalton nyomják majd tövig a gázpedált, de az ORB mezőnye mellett a Historic Európa-bajnokság több mint harminc párosát is láthatják a kilátogató nézők. Kazár Miklós és Ferencz Ramón abszolút győzelemmel kezdte az idei évet, ezért érthetően jó hangulatban várják a pécsi folytatást.  A két verseny között azonban óriási a különbség, ráadásul az első napon két szakaszt sötétben kell megtenniük.

Sötétben, gyorsan

– Régen azzal ijesztgettek, hogy Zsigulival fullgázon levisznek Árpádtetőn – fogalmazott a pályabejárás után Kazár Miklós. – Most azonban nincs mese, valóban le kell jönni, méghozzá korom sötétben. Bevallom őszintén, hogy egy kicsit félek ettől szakasztól. Nyilván nem a sebesség zavar, sokkal inkább a könnyen felbukkanó állatok. Este kilenc, tíz óra tájékában őzekkel, szarvasokkal, nyulakkal és rókákkal is találkozhatunk, ha pedig így történik, akkor hamar véget érhet a verseny. Sátánál már átéltem hasonlót, akkor egy egész vaddisznó családdal randevúztunk az úton. Éppen ezért valamilyen szinten az első napot túl kell élni, mert a szombati hat gyorsaságin még sokat lehet javítani. 
A jó rajt után Kazárék egy kicsit megkönnyebbültek. Azt viszont ők is tudják, hogy messze még a vége.  A bajnokság zárásakor csak akkor örülhetnek, ha szorgosan gyűjtögetik a pontokat.
– Nem kell feltétlen minden versenyt megnyerni, de fontos, hogy jó helyen érjünk célba – jegyezte meg a bükfürdői győztes. – Szeretnénk szorgosan gyűjtögetni a pontokat, hogy lépésről-lépésre haladjunk előre. A tavalyihoz képest szerintem gyorsultunk, ám ennek párosulnia kell a hibamentes autózással. Ilyen szűk versenynaptárban nem fér bele a nullázás, ezt tartjuk szem előtt Pécsett is.

Mecseki emlékek

Kazár Miklós és Ferencz Ramón hosszú órákig tudna mesélni a pécsi emlékeiről. A csapat navigátorának ez lesz a 33.(!) Mecsek Ralija. Először három évesen látogatott ki a pályák szélére, 2000-ben azonban már indult is a futamon. Kazár Miklós is visszaszámolt, ő még csak húsznál tart, ám pilótaként még viszonylag kevés tapasztalattal rendelkezik. A Bükfürdőn győztes páros minden eshetőségre felkészült. Bespájzoltak gumikkal, nyugodtan, jókedvűen várják a péntek délutáni prológot, és a gyorsasági szakaszokat. Idén már részt vettek Orfűn egy rallysprint futamon, ennek a tapasztalatait pedig az előttünk álló hétvégén is felhasználhatják.
 
A 46. Mecsek Rally (ORB) időterve:
Június 1. (péntek):
Prológ, Pécs Plaza parkoló, 16.20 (az első ORB-s autó rajtja)
GY1 – Árpádtető-Abaliget  21.58
GY2 – Nyárásvölgy – Hetvehely 22.41
Június 2. (szombat):
GY3 – Hetvehely – Nyárásvölgy 11.33
GY4 – Orfű – Árpádtető,    12.31
GY5 – Alsómocsolád – Mecsekpölöske        13.54
GY6 – Hetvehely – Nyárásvölgy 16.22
GY7 – Orfű – Árpádtető,    17.20
GY8 – Alsómocsolád – Mecsekpölöske        18.43
Céldobogó – Pécs, Széchenyi Tér, 19.58
Az ORB mezőnye előtt másfél órával a Historic Eb autói után rajtolnak a Mecsek pályáin.

– ME –