Történelmi választás a Maldív-szigeteken

Elveszítheti hatalmát Ázsia legrégebben regnáló államfője, miután szerdán történelme során először elnökválasztások kezdődtek a Maldív-szigeteken. A turistaparadicsomként ismert szigetországban az elnök legfőbb riválisa a korrupció, a bűnözés és a kábítószerfogyasztás növekedése ellen kampányolt.

Ázsia legrégebben hatalmon lévő államfőjének sorsáról dönthetnek a szavazópolgárok a Maldív-szigeteken. A 71 éves Maumoon Abdul Gayoom 30 éve tölti be posztját – ezalatt az egyik legkedveltebb turistaparadicsommá tette országát. A türkizkék tenger és a homokos tengerpartok a turisták tízezreit csábítják minden évben.

Csakhogy ellenfelei szerint a növekvő bevételek hátterében egyre nagyobb társadalmi feszültségek vannak. A bűnözés, a korrupció és a kábítószerfogyasztás visszaszorításának ígéretével próbál szavazatokat szerezni legfőbb riválisa, Hassan Saed volt főügyész is.

A 208 ezer szavazásra jogosult estig dönthet a változásokról. Ha az összesen hat jelölt egyike sem szerez 50 százalékot, akkor második fordulót kell tartani – eredmény csütörtökön várható.