Történelmi ugrásra készül Kecskemét – Matolcsy György Kecskeméten

Mint 100 évvel ezelőtt, Kada Elek polgármestersége idején, hasonló, történelmi ugrásra készül ma Kecskemét – jelentette ki Matolcsy György Kecskeméten, a Kada Elek nevét 25 éve viselő, száz éve alapított közgazdasági szakközépiskola ünnepségén. A nemzetgazdasági miniszter ünnepi beszédében kiemelte: Kecskemét a Daimler-beruházásnak köszönhetően felkerült a Stuttgart-München-Bécs-Pozsony-Győr tengelyre, és minden esélye megvan, hogy az Európai Unió egyik legdinamikusabban fejlődő városaként a Kárpát-medence logisztikai központja legyen. A kormány ebben minden támogatást megad a városnak.

Kada Elek kecskeméti polgármestersége idején, 1897-1913 között a város robbanásszerű gazdasági fejlődésnek indult, stabilizálódott a pénzügyi helyzete, Kecskemét bevételeit csaknem megháromszorozta. A falusias jellegű várost villanyvezeték, víz- és csatornahálózat kiépítésével valódi várossá alakította. 1910-en létrehozta a felsőkereskedelmi iskolát, amely 25 éve közgazdasági szakközépiskolaként a nevét viseli. Polgármestersége idején kezdték építeni a vasúti pályaudvart is Kecskeméten.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Független Hírügynökségnek elmondta: az oktatás, a gazdaság és a szakképzés olyan hármas, amely nélkül nem lehet sikeres a fejlődés. Kecskeméten – a Daimler-beruházásnak köszönhetően – körvonalazódik egy műszaki egyetem és egy felsőoktatási szakképzési központ létrehozása. Az elmúlt napokban bejelentett autóipari beruházások sikere is részben annak köszönhető, hogy a Daimler – még 2001-ben – bizalmat szavazott Magyarországnak és Kecskemétnek.

Matolcsy György elmondta: az Új Széchenyi Terv ezermilliárdos forrásaiban azok a kis- és középvállalkozások is megtalálják fejlesztési forrásaikat, akik valamelyik autóipari cégnél szeretnének beszállítóként megjelenni.

Kecskemét jelenleg olyan fejlődési stádiumban van, amelyhez feltétlen szükség van azokra a pénzügyi, kereskedelmi és gazdasági ismeretekre is,a melyeket a Kada Elek Közgazdasági Szakközépiskola biztosít. Az iskolában szerzett végzettség versenyképes a helyi munkaerő-piacon – mondta a Független Hírügynökségnek Zombor Gábor polgármester.

Zombor Gábor elmondta: a Mercedes-gyár építésének, a kormány támogatásának és részben az uniós forrásoknak köszönhetően Kecskemét az Európai Unió legdinamikusabban fejlődő városai közé lépett.
hirdetés


hirdet�s