Történelmi lépés: Elítélte az orosz kormányfõ a Molotov-Ribbentrop paktumot

Elítélte az orosz kormányfõ a Molotov-Ribbentrop paktumot egy héttel a második világháború kitörésének 70-ik évfordulója elõtt. Vlagyimir Putyin erkölcstelennek nevezte Lengyelország 1939-es német és szovjet lerohanását. Ezt a BBC közölte hétfõn.

A hivatalosan német-szovjet megnemtámadási szerzõdésnek nevezett okmányt (közismert elnevezéssel Molotov-Ribbentrop-paktumot) 1939. augusztus 23-án írta alá Moszkvában Vjacseszlav Mihajlovics Molotov szovjet és Joachim von Ribbentrop német külügyminiszter. A szerzõdés nyilvános része egymás kölcsönös tiszteletben tartásának és meg nem támadásának szándéka mellett rögzítette: amennyiben valamelyikük egy harmadik ország ellen háborúba lép, a másik semleges marad.

A megállapodásnak volt egy titkos záradéka is, és abban szerepel a lényeg. A két diktatúra megegyezett Európa északkeleti és déli részeinek érdekszférák szerinti felosztásában. Eszerint Lengyelországot a Narew, Visztula és San folyók mentén osztották fel. A németek lemondtak, pontosabban nem tartottak igényt Besszarábiára (jelenleg Moldova). A balti államokat és Finnországot – Litvánia kivételével – mint szovjet érdekszférát rögzítették. Egy további és késõbb aláírt titkos záradékban szerepelt az is, hogy a szovjet érdekszférában élõ német nemzetiségû lakosságot (besszarábiai németeket, balti németeket és bukovinai németeket) kényszerköltöztetéssel át kell telepíteni Németországba. Miután a németek megtámadták Lengyelországot 1939. szeptember 1-én, a második oldalról megindult a Vörös Hadsereg is.

A lengyel napilapban, a Gazeta Wyborcza-ban (Gazéta Viborcsa) megjelent írás szerint a korábbi államfõ, Putyin sajnálatát fejezte a lengyelek 1940-es tömeges legyilkolása miatt. A jelenlegi kormányfõ ezzel egyértelmûen utalt az 1940. júniusában történt Katyn-i mészárlásra, amelyet a szovjet titkosrendõrség egységei követtek el. Becslések szerint 15 ezer és 22 ezer között lehetett azoknak a lengyel katonatiszteknek a száma, akiket megöltek a Szmolenszk melletti erdõkben.

Vlagyimir Putyin egyéként részt vesz kedden a lengyelországi Gdanskban tartandó megemlékezésen a második világháború kitörésének, vagyis Lengyelország lerohanásának 70-ik évfordulóján. “Kötelességünk, hogy lebontsuk a bizalmatlanság és az elõítéletek korlátait az orosz-lengyel kapcsolatokban. Kötelességünk, hogy lezárjuk a múltat, és új fejezetet nyissunk” – írta Putyin az orosz kormány honlapján is megjelent nyilatkozatában. Hozzátette azonban, hogy a Molotov-Ribbentrop paktum nyilvános fejezetéért nem kell elnézést kérni, mert a Szovjetunió védeni akarta magát, miután a nyugat hatalmak akkor kudarcot vallottak, hogy egységesen mutassanak erõt a náci fenyegetéssel szemben.