Történelmi jelentőségű a Líbia elleni vizsgálat – Amnesty International

Az Amnesty International (AI) nevű jogvédő szervezet hétfőn “történelmi jelentőségű lépésnek” nevezte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa a Nemzetközi Büntetőtörvényszék elé utalta Líbiát. A jogvédő szervezet egyben felszólította a BT-t, hogy fontolja meg hasonló lépések megtételét más országokkal szemben is. A hágai központú bíróság hétfőn megkezdte előzetes vizsgálatát az ügyben.

“Üdvözöljük ezt a történelmi jelentőségű, precedensértékű lépést” – közölte Steve Crawshaw, az AI nemzetközi érdekképviseletért felelős igazgatója. Crawshaw kijelentette: “mindazoknak, akik a nemzetközi jog szerint bűntetteket követnek el, meg kell érteniük végre, hogy nem kerülhetik el a felelősségre vonást.”

Az AI felszólította az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát, az Arab Ligát és az Afrikai Uniót, hogy azonnal küldje el kutatócsoportjait Líbiába, és a vizsgálat eredményeit hozza a Nemzetközi Büntetőtörvényszék ügyészének tudomására, amilyen gyorsan csak lehet.

A hágai Nemzetközi Büntetőtörvényszék ügyészei hétfőn jelentették be, hogy megkezdték előzetes vizsgálatukat a líbiai tüntetők ellen alkalmazott erőszakkal kapcsolatban. Az ügyészek azt vizsgálják, hogy indíthatnak-e eljárást emberiesség elleni bűncselekmények miatt a líbiai vezetés ellen. A teljes nyomozás megindításáról “pár napon belül döntenek” – közölte a bíróság.

Az AI közleményében egyben felszólította az ENSZ BT-t, hogy “vegye fontolóra hasonló jellegű lépések megtételét máshol is”. “A világ más tájain zajló konfliktusokkal is foglalkoznia kell, amelyek jelenleg ugyan nincsenek reflektorfényben, de ettől még nem kevésbé súlyosak” – mondta Steve Crawshaw.Sporthírek