Történelmi Avas: még „titkos”, hogyan épül

A Borangolást is rendeztek az utóbbi években a történelmi Avason
A Borangolást is rendeztek az utóbbi években a történelmi Avason
Miskolc – Több projekt együttes megvalósításának eredményeként újul meg a városrész.

Még mindig nem tudjuk, hogy pontosan mikor és mi épül a történelmi Avason. Annyit biztosan tudunk, hogy 2016 novemberében a fejlesztés másfél milliárd forintos támogatásáról döntött a kormány. A napokban érdeklődtünk a beruházás várható kezdetéről már csak azért is, mert korábbi információink szerint az Avasi kilátóban működő kávézó határozott időre kapott lehetőséget a működésre a területre tervezett, a kilátót is érintő fejlesztések kezdési időpontja miatt.

Három projekt

A miskolci önkormányzat sajtóosztályától kérdésünkre most azt a választ kaptuk:

„A kávézó bérleti szerződése a fejlesztés kezdetéig tart, így egyeztek meg a felek.” Hogy ez időpontban mit jelent, nem tudtuk meg.

Azt viszont igen, hogy az Avas több projekt, projekt­elem együttes megvalósításának eredményeként újul meg. A sajtóosztály ezeket fel is sorolta: a beruházás többek között érinti a „Történelmi Avas turisztikai fejlesztése”, a „Történelmi Avas csapadékvíz kezelési rendszer kiépítése” és a „Zöld város kialakítása Miskolc Belváros-Történelmi Avas akcióterületen” megnevezésű projekteket.

Tervek? Az eljárás után

Ezekről korábban annyit sikerült megtudni, hogy a Zöld Város program keretében rekreációs tér épül a Horváth-tetőn, az Avasi kilátó mellett. Ezenkívül egy másik projektnek köszönhetően a történelmi Avas hiányzó csapadékvíz-elvezetése épül meg, így az avasi pincesorokon nyílt, vápában történő vízelvezetés készül el.

A turizmusfejlesztési programon belül a Toronyalja sétány, a Győry Nagy Lajos lépcsősor, a Bortanya, valamint az Avasi kilátó és környezete újul meg.

A fejlesztésekhez kapcsolódó engedélyezési eljárások egyébként már folyamatban vannak a városházától kapott információink szerint, a közbeszerzési kiírások előkészítése zajlik. Az eljárások teljes körű lezárása után megismerhetjük a fejlesztési terveket – írta kérdéseinkre küldött válaszlevelében a miskolci önkormányzat sajtó­osztálya.

Lehet, hosszabbítanak

Az Avas kilátóban működő kávézóban érdeklődtünk, hogy meddig lesznek nyitva. Megtudtuk, eredetileg május végéig van szerződésük, most felmerült, hogy az önkormányzat kérésére még júniusban, az operafesztivál végéig nyitva lennének. Rák Mónika, a kávézó bérlője elmondta, még nem döntött az esetleges hosszabbításról, függ attól, hogy hogyan sikerül megoldani a helyiség klimatizálását: túl meleg van a folyamatosan odatűző nap miatt.

ÉM-HM


Miskolc - A balesetveszélyes fákat kivágják, amelyeket szükséges, megmetszik a történelmi Avason. A növényzet karbantartását célzó munkák április 16-án kezdődtek a területen, melynek során huszonkét, többségében balesetveszélyes, korhadt fát vágnak ki a Miskolci Városgazda Kft. munkatársai. – ...

Miskolc - A Miskolcon tervezett fejlesztéseknek jártunk utána: Avasnak és Miskolctapolcának. Mérföldkövek. Olvasható abban a dokumentumban, amely a történelmi Avas turisztikai fejlesztésének menetrendjét is tartalmazza. Ez tulajdonképpen a támogatás igényléséhez szükséges adatlap, amiben adatok i...

A Borangoló rendezvénye mindig sok érdeklődőt vonzott
Miskolc - Végre kiderült, jövő év elején indulhat a városrész rekonstrukciója. A történelmi Avas rekonstrukciója jelenleg tervezési szakaszban van. Ezt a választ kaptuk még májusban a miskolci városházától, miután sokadszorra érdeklődtünk arról, mikor indul a városrész fejlesztése. Miskolc ugyani...