Történelmet írnak szerdán a végzősök

Akt.:
Történelmet írnak szerdán a végzősök
Miskolc – A közép- és emelt szintű történelem írásbelikkel folytatódnak szerdán az érettségi vizsgák.

A középszintű írásbeli száznyolcvan percig tart, az írásbelin a vizsgázóknak egy központi feladatsort kell megoldaniuk, amelynek első része egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, második része szöveges (kifejtendő) feladatokból áll – írja az eduline.hu. A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja.

Az írásbeli feladatsort mintegy hatvan százalékban a magyar, negyven százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat közel fele a az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozik. Vizsgázónként szükséges segédeszköz az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlasz, amelyről a vizsgázó gondoskodik. Továbbá vizsgacsoportonként legalább három példány helyesírási szótár, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosít.

A történelem emelt szintű írásbelije kétszáznegyven percig tart. A vizsga két feladatsorból áll, hasonlóan a középszintűhöz. A diákok először az első feladatlapot oldják meg, majd a dolgozatokat száz perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztják ki a második feladatlapot. A témák megoszlása és a használható segédeszközök megegyeznek a középszintű feladatokéval.

tortenelem_erettsegi_avasi_05

Munkatársaink ma reggel az Avasi Gimnázium érettségizőit látogatták meg. Tapasztalatok szerint a diákok jobban izgultak, mint az előző napokban, nem igazán tudták ugyanis, hogy mire számíthatnak. Bene Anna középszintű feladatsort ír és könnyű feladatsort remélt nyolc előtt néhány perccel. – Nagy bonyodalmak nem lehetnek, eléggé felkészültünk, nyilván még lehetett volna kis „extra simításokat” tenni, de erre már nem volt idő. Bízom benne, hogy szerencsénk lesz, mondta.

– Sikerült felkészülnöm a történelemre, de azért remélem majd az atlasz is segíteni fog – ezt már Onda Bence mondta, aki ugyancsak középszintű töri vizsgát írt. Mint mondta, jóslásokba nem szeretett volna bonyolódni a feladatok nehézségét illetően, de remélte, hogy az előző két vizsgához hasonlóan, ezt is sikeresen teljesíti.

Az Eduline információi szerint egyébként a kereszténység születéséről, az iszlámról, a kapitalista gazdaságról, a Rákóczi-szabadságharcról, a dualizmus kori Magyarország gazdaságáról, az első világháború idején fellépő élelmiszerhiányról, és egy 1957-es Kádár János-beszédről is szerepelnek kérdések a középszintű töriérettségi első, rövidebb feladatokból álló részében.

ÉM-TÁ


Budapest, 2018. május 8. A matematika írásbeli érettség vizsga feladatlapjait tartalmazó tasak a XVI. kerületi Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban 2018. május 8-án. Az Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása szerint a 2005-ben bevezetett kétszintű érettségi vizsgarendszer 28. időszakában 1.183 helyszínen összesen mintegy 110.700-an adnak számot tudásukról.
Budapest - Alapvetően könnyen megoldhatónak találták a keddi matematika érettségi írásbeli feladatait a vizsga után az MTI-nek nyilatkozó diákok és pedagógusok. Nagy Anett, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatóhelyettese az MTI-nek elmondta, a középszintű matematika érettségi első...

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Okos időbeosztással, becsületes felkészüléssel nem lesz a vizsga akadály. Literszámra fogy a kávé, az energiaital, fáradtan telnek a nappalok, könyvkupacok hevernek a lakásban mindenütt. A napokban az érettségiző diákok gombóccal a torkukban indulnak az írásbelikr...