Miskolc

2019.10.14. 11:30

Étel a szegényeknek, virágok, metró

A Nebuló Általános Iskola tanulóival arról beszélgettem, hogy mit tennének, ha ők lennének a polgármesterek.

Nagy-Hankó Krisztina

Balról: Bódi Miron Felician, Ignácz Alexandra Szilvia, Zelenák Szabolcs, Bakonyi Gábor Alex

Fotó: Ádám János

A gyermeki ártatlanság és őszinteség csodás dolog, ami sajnos a legtöbb esetben felnőttkorra elmúlik. Először nehezen indult a kommunikáció, de aztán csak úgy záporoztak a jobbnál jobb ötletek.

Parkour és parkolás

„Ha én polgármester lennék, ingyenes sportparkot csináltatnék, ahol lehet rollerezni, gördeszkázni, biciklizni, kosarazni, focizni, parkourozni. Sok fiatalnak nincs pénze belépőjegyet vásárolni, de szívesen járnának ilyen parkokba” – kezdte gondolatait Bódi Miron hetedikes diák.

„Legyenek az iskolák mellett fedett biciklitárolók, ahol a kerékpárok biztonságban lennének, bezárva a tanítás végéig. Így sokkal több diák járhatna biciklivel iskolába. Hallottam, hogy van Budapesten ételkihelyező láda, ahová ételt lehet betenni a szegényeknek, akik onnan el tudják vinni, ezt megvalósítanám Miskolcon is. A város különböző helyein tennék ki ilyet. Sok az illegális graffiti a városban, én csináltatnék egy hatalmas falat, amire legálisan lehetne graffitizni. Az autósoknak több ingyenes vagy legalább olcsóbb parkolási lehetőséget adnék, mert most nagyon drága a parkolás.”

„Ha én polgármester lennék – folytatja a beszélgetést Ignácz Alexandra nyolcadikos tanuló –, az olyan miskolciakat, akik kint dolgoznak külföldön, hazahívnám béremeléssel, hogy visszajöjjenek a városba. Az iskolák elé mindenhova gyalogátkelőt csináltatnék, hogy a gyerekek biztonságosabban át tudjanak jönni az úton. Tisztább várost szeretnék, sokkal több szeméttárolót helyeztetnék el a város különböző helyein, hogy ne szemeteljenek az emberek. Megcsináltatnám az utakat, mert néhány helyen nagyon rossz állapotban vannak. Az összes játszóteret, ami már elavult, felújíttatnám és körbekeríteném, hogy a kicsik biztonságban legyenek. Több kutyafuttatót csináltatnék, mert szerintem kevés van. Az egészségügyi intézmények, kórházak tisztaságával is foglalkoznék, úgy gondolom, nem fordítanak erre elég figyelmet…”

 

„Rengeteg kátyú van az utakon, amiket még busszal közlekedve is lehet érezni. Ezeket mind kijavíttatnám, ha polgármester lennék” – mondta a hetedikes Bakonyi Gábor.

Biztonságos közlekedés

„Egyetértek Alexandrával, hogy az iskolák elé zebra kellene, de én jelzőlámpát is tetetnék oda. A város forgalmas csomópontjain, mint például a Búza tér, mindig futni kell a zebrán, ha át akarok érni a zöld lámpán, ezzel is tenni kellene valamit. Szépíteni kellene a várost fákkal, virágokkal, kis kertecskékkel, ebben is intézkednék. A forgalmas utcákba fekvőrendőrt tetetnék, hogy lassítsanak az autók, és ha már itt tartunk, több járőr is kellene mondjuk az iskolák környékére. Így a gyerekeket biztosan nem bántaná senki. Sok segélyhívó oszlopot helyeztetnék el Miskolcon több helyen is, azokon kívül, amik vannak. Ez egy hasznos dolog szerintem. A villamosközlekedést még inkább kibővíteném, hogy több helyre el lehessen jutni villamossal. A buszmegállókat is újraépíttetném vagy legalább rendbe hozatnám.”

Metró is kellene

„Ha én polgármester lennék, ingyenesen látogatható edzőtermeket építtetnék, mert szerintem fontos az egészséges életmód és a sport. Nem mindenki tudja a drága helyeket megfizetni” – hangsúlyozta a szintén hetedikes Zelenák Szabolcs.

„A fiataloknak a szabadidő eltöltésére több ingyenes lehetőséget adnék, például trambulinparkot hoznék létre. Tudom, hogy vannak szabadtéri kondigépek, ami jó is, de még több kellene abból is. Csatlakoznék Mironhoz, aki azt mondta, graffitifalat építtetne, szerintem is fontos, mert vannak szépek is, de a legtöbb csak elcsúfítja az épületeket. Ha már lennének biciklitárolók az iskoláknál, akkor több bicikliutat is kellene csinálni. A közbiztonság fejlesztése és modernizálása is fontos kérdés, például több térfigyelő kamerát szereltetnék föl. Tudom, hogy az nagyon sok pénzbe kerül, de én metrót is építtetnék Miskolcon.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!